VESLAČKI SPEKTAKL U SPLITU U nedjelju središnji događaj

SPLIT - Središnji događaj ove regate bit će danas, 14. svibnja, kada će se u splitskoj Gradskoj luci na regatnoj stazi dugoj 220 metara za pobjedu natjecati posade legendi osmeraca Oxforda, Cambridgea i Splita.

Posade osmeraca Oxforda i u muškoj i u ženskoj konkurenciji pobjednici su 21. Međunarodne veslačke regate Sveti Duje koja je održana u subotu na regatnom polju na Spinutu u Splitu.

Drugo mjesto i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojile su posade osmeraca Cambridgea, a ženska posada osmerca Sveučilišta u Splitu osvojila je treće mjesto u ženskoj konkurenciji.

Pobjedama u muškoj i ženskoj konkurenciji ekipe Oxforda su u Splitu uzvratile ekipama Cambridgea koje su i u muškoj i u ženskoj konkurenciji pobijedile na nedavnom sveučilišnom veslačkom dvoboju na Temzi.

Središnji događaj ove regate bit će u nedjelju, 14. svibnja kada će se u splitskoj Gradskoj luci na regatnoj stazi dugoj 220 metara za pobjedu natjecati posade legendi osmeraca Oxforda, Cambridgea i Splita.

Međunarodna veslačka regata Sveti Duje tradicionalna je manifestacija iz područja sveučilišnog sporta koja se od 2002. godine redovito održava u mjesecu svibnju povodom obilježavanja dana grada Splita i blagdana Svetoga Dujma.

Program Regate je koncipiran na način da je prvi natjecateljski dan rezerviran za međunarodnu utrku sveučilišnih osmeraca, koja se održava na regatnoj stazi u splitskom Spinutu, u sklopu HVK Gusar.

Drugog natjecateljskog dana se u splitskoj luci održava utrka veslačkih legendi Splita te sveučilišta Oxford i Cambridge, koja okuplja sada veslačke veterane, a u natjecateljskim danima olimpijske pobjednike i trofejne veslače koji se iz godine u godinu iznova raduju povratku u Split, objavio je Veslački Savez Dalmacije.

Upravo redovito sudjelovanje sveučilišta iz Oxforda i Cambridgea od 2005. godine jedna su od najvećih snaga Međunarodne veslačke regate Sveti Duje, što privlači i druge sveučilišne ekipe iz cijele Europe koji upravo na ovoj regati traže priliku za okršajem s ovim najpoznatijim studentskim veslačkim posadama. To daje regati dodatan natjecateljski značaj, jednako kao i činjenica da je upravo splitska Regata mjesto gdje se ekipe Oxforda i Cambridgea jedino susreću u revanšu nakon svoje čuvene godišnje utrke The Boat Race na rijeci Temzi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SUDAMJA Splićani slave dan svog grada
Splićani danas slave dan grada. Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici započela je središnja proslava ovogodišnje Sudamje. Moćnik s relikvijama splitskog zaštitnika, salonitanskog biskupa i mučenika, na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola, mons. Radojko V…