Veslači šibenske “Krke” odlični na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu

ZAGREB/ŠIBENIK – Proteklog tjedna, od četvrtka 10. rujna do nedjelje 13. rujna, održano je u vrućem Zagrebu 30. Hrvatsko veslačko prvenstvo (HVP). Među više stotina najboljih hrvatskih veslačica i veslača našlo se i njih 24 iz Šibenika i to 4 veslačice i 20 veslača.

– Odmah recimo da je, u okolnostima COVID-19,  veliki uspjeh što je tako masovno najvažnije nacionalno natjecanje uopće održano na čemu hvala Hrvatskom veslačkom savezu, odnosno njegovu Povjerenstvu za organizaciju natjecanja, te Sudačkom povjerenstvu. Naravno, hvala svim curama i momcima koji su nakon tzv. lockdowna nastavili vrijedno raditi kao i roditeljima koji su im bili podrška, a posebno hvala OKK „Dražen Petrović“ (čitaj: Josipu Milakoviću Joti) na ustupljenim kombi-vozilima! – poručuju iz Veslačkog kluba Šibenik.

Foto: Veslački klub Krka

Dakle, krkašice i krkaši na HVP-u su nastupili raspoređeni u 10 disciplina i 11 posada (u četvercu na pariće starijih kadeta „Krka“ je prijavila dvije posade). Treneri Milan Radečić, Jovica Krasić i Ivica Ban s svojim posadama na put su krenuli s različitim očekivanjima. Naime, trener Radečić je prvenstveno bio usredotočen na nastup juniorskog dvojca „bez“ u sastavu Mario Budimir i Mate Papak, trener Krasić na nastup cura u skifovima (kadetkinja Franka Zorčić i juniorka Ana Papak), dok je trener Ban svoje neiskusne pitomce – kadete poveo na put da osjete čari Velikog Natjecanja kako bi stjecali iskustvo u godini siromašnoj regatama, te osjetili što ih ubuduće čeka. Kako bi ilustrirali očekivanja istaknimo da je od 24 veslačice i veslača samo njih četvero gore nabrojenih tzv. „izlazno godište“ što znači da će se iduće godine natjecati u starijem uzrastu, dok će se njih 20 ili čak 83,33% i iduće godine natjecati u istom uzrastu kao i 2020.! Inače prosjek ulaznog godišta svih kadeta i mlađih juniora na ovogodišnjem HVP-u bio je oko 33% što znači da je šibenska ekspedicija u prosjeku bila znatno mlađa od konkurencije! Dodajmo ovome kako je posebna čast i zadovoljstvo nastupati na Natjecanju na kojem se tu odmah pored tebe pojave i braća Sinković i Damir Martin!

Tijekom odvijanja HVP-a pokazalo se da su treneri u svojim očekivanjima bili u pravu. S stanovišta postignutog plasmana najbolje utrke odveslali su upravo cure i dvojac.

Foto: Veslački klub Krka

Ana Papak: odličnom utrkom, još boljom od one lanjske kad je bila doprvakinja, zaslužila je naslov prvakinje Hrvatske u disciplini lakog skifa za juniorke! Drago nam je reći da je Ana time kročila putem koji je utro njezin stariji brat Kristijan inače bivši prvak i reprezentativac, a sada brucoš na jednom od ZG-fakulteta. Bravo Ana na izvrsnoj utrci! Kako iza Ane veslačkim stopama kroči i njezin (i Kikijev) brat Frane može se slobodno reći da se radi o obitelji prvaka jer se ni od Frane ne očekuje manje!

Foto: Veslački klub Krka

Franka Zorčić: lani se na putu od starta do cilja prevrnula uznemirivši pri tome čuvenog jarunskog soma Juru, a ove godine je (uz više pažnje) u brojnoj konkurenciji koju je činilo 16 skifistica uspjela osvojiti brončanu medalju. U Frankinoj disciplini pobijedila je izuzetno kvalitetna djevojka iz V.K. „Baranja“ (Draž) koja bi u ovom trenutku mogla bez problema veslati i u konkurenciji mlađih juniorki. Svakako jedan veliki bravo za Franku od koje „KRKA“ iduće godine očekuje daljnji značajan napredak.

Mario Budimir i Mate Papak: u dvojcu „bez“ bilo je prijavljeno samo 5 posada, ali kakvih – sve sami reprezentativci kojima se nereprezentativni dvojci iz drugih klubova nisu usudili izići na megdan. Da pojasnimo: u utrci juniorskih dvojaca bez nastupila su 4 dvojca iz Rijeke, Šibenika, Splita i Dubrovnika, koji čine reprezentativni osmerac koji će nastupiti na skorašnjem EP-u u Beogradu, te reprezentativni dvojac iz Zagreba (HAVK „Mladost“) koji će na istom natjecanju zastupati Hrvatsku baš u dvojcu! Što reći o utrci mladića u kojoj se do zadnjih 500 metara nije znalo tko će doći do medalje. Mario i Mate su vodili više od pola utrke, na kraju došli do „drvene“ medalje, ali trener Mime nije bio nezadovoljan, dapače! Već ovog tjedna njih trojicu čeka ponovni odlazak u ZG radi nastavka priprema za nastup osmerca na spomenutom EP.

Foto: Veslački klub Krka

Ostale naše posade nisu uspjele doći do pobjedničkog postolja, ali oduševile su borbenošću i htijenjem u konkurenciji (uglavnom) starijih (čitaj: jačih) od sebe. Krkin danas dječji vrtić, a sutrašnje posade prvaka, činili/e su sjajni dječaci i odlične cure koji/e su zaslužili/e da ih se navede kako sutra ne bi bilo „Ma vidi ti njih, nismo znali da su tako dobri/e!“. Svi su dali svoj maksimum, a posebno ih je bilo lijepo vidjeti s koliko su entuzijazma bodrili jedni druge!

Šime Grubišić veslao je u skifu za mlađe (B) kadete.

Duje Garma, Šime Bilić, Franko Dobra, Šime Slavica (KRK1), te Alberto Rossini, Toni Ivanda, Max Doodney i Jakov Slavica (KRK2) veslali su u četvercima na pariće za starije (A) kadete.

Marta Budimir i Sara Slugan veslale su u dvojcu na pariće za mlađe juniorke.

Roko Rupić i Matej Krnić veslali su u dvojcu bez kormilara za mlađe juniore.

Luka Bedrica, Tonko Bogdan, Bartol Medić i Ante Grubišin veslali su u četvercu na pariće za mlađe juniore.

Frane Papak i Filip Matešić – četverac bez kormilara za mlađe juniore (zajedno s Rokom Rupić i Matejem Krnić).

Filip Gligić – štroker juniorskog četverca na pariće  (veslao zajedno s Filipom Matešić, Mariom Budimir i Matom Papak).

Foto: Veslački klub Krka

Na kraju recimo i to da je sveobuhvatno okupljanje CRO-veslačkih snaga iskorišteno i za održavanje izborne sjednica Vijeća klubova HVS-a na kojoj je, među ostalim, čast obnašanja dužnosti predsjednika Vijeća u razdoblju 2020. – 2024. jednoglasnom odlukom zastupnika klubova pripala predsjedniku V.K. „KRKA“ Draženu Crnogaća.

D.G.