Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika

VELIKA GORICA – 61-godišnji Škot Martin Cruickshank potječe iz vojničke obitelji, a i sam ima čin kapetana britanske vojske. Na početku Domovinskog rata priključio se hrvatskoj vojsci u obrani Vukovara. Poslije se oženio Hrvaticom, živi u Velikoj Gorici, a krajem ovog tjedna planira opasan pothvat preko Atlantika.

U ovu avanturu ne ide sam – društvo će mu praviti 51-godišnji Werner Ilić s kojim će 15. siječnja zaveslati preko Velike bare. Za N1 je ispričao što ga je navelo na ovaj odvažan pothvat.

Foto: Privatna arhiva/N1

– Ništa nisam znao o prekooceanskom veslanju do 2015. godine kada sam čekajući let za Hrvatsku kupio knjigu naslova ‘Sol, znoj i suze’. Nisam ni polovicu knjige pročitao već sam odlučio preveslati Atlantik. Iste godine kupio sam polovni drveni brod u Španjolskoj i sa svojom sestrom sam krenuo na putovanje. Na žalost, pratila nas je nesreća od samog početka. Desalinizator nam nije radio, izbio je požar na brodu, slomilo nam se kormilo i na dvije trećine puta prevrnuo nas je veliki val, voda je ušla u kabinu i izgubili smo svu elektriku pa smo odustali – prisjetio se Cruickshank.

No za Atlantik se puno bolje pripremio, nabavio je plovilo dizajnirano za plovidbu oceanom, a bolje se pripremio i po pitanju zaliha.

– Nosimo 300 litara vode i svu našu hranu ispod palube. Imamo dvije kabine, za opremu i spavanje. Ideja je da ako vas val okrene, zračni jastuci u kabinama nas mogu vratiti – istaknuo je velikogorički zet, svjestan da s prirodom, a posebno oceanom, nema šale. Atlantik je, kaže, osvojiv, ali za to je potrebna jaka mentalna snaga.

Foto: Privatna arhiva/N1

– Ja znam što nas čeka na oceanu i svaki slobodni trenutak se pripremam. Kad ste na malenom čamcu usred oceana, trebate podnijeti i tu vrstu monotonije. Vi zapravo postajete mala mrlja usred golemog oceana izložena milosti i nemilosti vremenskih uvjeta i za to treba mentalni stav. Ako nešto pođe po zlu s brodom, moramo to popraviti ili živjeti s tim. Nakon što isplovimo s Kanara, naći ćemo se usred golemog oceana. Tad shvatite kako ste mali. Sigurno će naići i oluja i valovi. Priroda je snažna, mi smo ranjivi – poručio je.

Na put kreću 15. siječnja, na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, no put oceana kreću krajem siječnja s Gran Canarie. Očekuje da će ocean prijeći za manje od tri mjeseca.

Inače na ovaj put ne idu iz čistog užitka, već i iz humanitarnih razloga. Prikupljaju novac za izgradnju edukacijsko-rekreativno-rehabilitacijskog centra za djecu na Baniji. Neka im je sa srećom i momcima želimo mirno more.

K.B.