Veliko zanimanje posjetitelja izazvao je u srcu Korčule, novootvoreni interpretacijski centar Marka Pola

Veliko zanimanje posjetitelja izazvao je novootvoreni interpretacijski centar Marka Pola, najpoznatijeg svjetskog putnika, istraživača i putopisca, u srcu Korčule. U centru se otkrivaju tajne Polovih putovanja na Daleki istok u vrijeme velikih otkrića te njegove veze s Korčulom.

Kuća Marka Pola, za Korčulane sugrađanina na kojeg su iznimno ponosni, kao novi interpretacijski centar predstavlja njegov uzbudljiv život.

- Marko Polo je sinonim za Korčulu, sviđalo se to nekome ili ne. Imamo činjenice koje su nepobitne, a sve drugo je interpretacija. U tome je ljepota turizma i kulture - rekla je za Dnevnik gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Uz faksimil dokumenta iz 15. stoljeća o ovdašnjem podrijetlu obitelji Polo, tu je i detaljni prikaz pomorske bitke kod Korčule s kraja 13. stoljeća. Sukobile su se Venecija i Genova, a Marko Polo pritom je zatočen.

U zatvoru je nastala njegova najvažnija ostavština.

- Knjiga Marka Pola "Le Devisement du Monde" imamo ovdje izloženu, imamo u više jezika jer knjiga je ta najvažnija stvar koja gradi taj most između srednjega vijeka i renesanse - istaknuo je voditelj Marko Polo centra Vicko Marelić.

Ali i most između Istoka i Zapada, stoga posebno mjesto u Centru zauzimaju predmeti s Puta svile.

- Sviđa mi se kako je sve predstavljeno, nije natrpano. Prije dolaska ovamo nisam znala da je Marko Polo živio na Korčuli, to mi je zanimljivo. A nedavno sam bila u Veneciji, pa mi je na neki način i povezano, naglasila je posjetiteljica iz Velike Britanije Claire.

- Jako volim povijest, tako i Put svile pa mi je ovo vrlo zanimljivo. I nisam znala da su brodovi tada imali vesla - dodala je posjetiteljica iz Velike Britanije Pat.

Nakon višegodišnje obnove vrijedne malo manje od 800 000 eura, od čega 500 000 nepovratnih sredstava, Centar već sad bilježi jako dobru posjećenost.

- Vjerujemo da će u narednim godinama, pogotovo sad kad se polako otvara tržište Azije, taj centar sve više i više pokazati koji je veliki značaj njega za kulturu grada, ali i naravno za turizam grada - kazala je direktorica TZ grada Korčule Milijana Borojević.

Centar daje uvid i u život onodobne Korčule.

A.N.