VELIKI PROJEKT ZA LOŠINJ Potpisuju se ugovori za dogradnju luke Mrtvaška

MALI LOŠINJ – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i predstavnik izvođača radova TEXO MOLINOR d.o.o. Cavtat i Impresa Construzioni Mentucci Italija Antonio Deranja potpisuju Ugovor o radovima za projekt “Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju”.

Riječ je o, prema odobrenim EU sredstvima u ukupnom iznosu preko 81 milijun kuna, najvećem projektu za izgradnju luka na obali u Primorsko-goranskoj županiji.

Projektom je predviđena izgradnja obalne konstrukcije ukupne dužine 125,0 m u čijem je zaleđu predviđena prometno – operativna površina, širine od 30,0 do 35,0 m. Okomito na obalnu konstrukciju projektiran je lukobran (gat) u dužini od 90,0 m.

U korijenu lukobrana, u sklopu obalne konstrukcije, predviđene su dvije trajektne (RO-RO) rampe. Postojeći lukobran će se ukloniti, a na njegovoj poziciji osigurat će se traženi nekomercijalni komunalni vezovi za domicilno stanovništvo koji će se koristiti u nekomercijalne svrhe.

Novi gat će štititi privezana plovila od vjetrova i valova a što će u konačnici značiti veću sigurnost za pomorski promet. Izgradnjom dviju trajektnih rampi i nove prometno – operativne površine povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa.

Cilj projekta „Dogradnja luke otvorene za javni promet Mrtvaška” je proširenje i povećanje kapaciteta u luci, smanjenje vremena putovanja, povećanje sigurnosti pomorskog prometa te bolja povezanost otoka Lošinja s kopnom i okolnim otocima.

Cijeli projekt bi trebao biti završen do 23. studenog 2023. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MALI LOŠINJ Za rekonstrukciju luke Mrtvaška potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava
Rekonstrukcija luke Mrtvaška u Malom Lošinju – Butković potpisuje ugovor od 81,5 milijuna kuna