VELIKI POŽAR U SLOVENIJI Pomogao je i hrvatski kanader, Slovenci pišu: “Hvala Vam susjedi”

Slovenski vatrogasci se i dalje bore sa šumskim požarom koji je u ponedjeljak poslijepodne izbio na Potoškoj gori i Babi nad Potočama u općini Preddvor. Noću su se vjetar i vatra malo smirili, ali na pojedinim mjestima u predjelu Babe još uvijek gori.

Noću se požar malo smirio, objasnio je za RTV Slo zapovjednik Vatrogasno-spasilačke službe Kranj i voditelj intervencije Andraž Šifrer , koji se nada da nije riječ samo o prividnom smirivanju.

Gasi i hrvatski kanader

U utorak poslijepodne helikopterima Slovenske vojske u pomoć je priskočio hrvatski zrakoplov kanader koji je nekoliko puta dovozio vodu iz Bohinjskog jezera. Zbog protokola zrakoplov je u večernjim satima odletio natrag u Zadar, a pomoć je danas zatražila i Slovenija. Zrakoplov je u pripravnosti i po potrebi će opet priskočiti u pomoć.

Opožareno je otprilike 600 do 700 hektara površine, a uz hrvatski kanader, požar iz zraka gase i četiri slovenska helikoptera.

–  Na mjestu požara u Potočama danas je situacija manje problematična nego u posljednja dva dana – kazali su iz Policijske uprave Kranj, ali su napomenuli da su i dalje vidljiva pojedinačna izbijanja vatre koja bi mogla uzrokovati ponovno širenje požara.

Na društvenim mrežama objavljene su i zahvale iz Slovenije na pomoći koja je došla iz Hrvatske.

“U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda”, napisala je jedna korisnica Twittera.

Drugi je korisnik objavio fotografiju kanadera kako prikuplja vodu uz poruku: ”Hvala susjedi.”

Temperature na požarištu vrlo visoke, opasno biti u šumi i širem području

Za naseljena mjesta za sada nema opasnosti jer se vatra i žarišta šire uz brdo, pa evakuacija stanovnika nije potrebna.

Za sada nema opasnosti od dima za stanovnike, no ovisno o vremenskim prilikama situacija se može brzo promijeniti, upozorili su iz Policijske uprave Kranj. Stoga i dalje vrijedi da okolni stanovnici ne smiju boraviti vani i ne smiju otvarati prozore.

Također je zabranjen boravak u i oko područja intervencije. Temperature na požarištu su vrlo visoke, a vrlo je opasno i u šumi na širem području požara, upozorili su.

U noći je 110 vatrogasaca pokušalo spriječiti širenje požara, a na Jelovici na Hribu u pripravnosti je bilo još 45. U jutarnjim satima došlo je do smjene vatrogasnih ekipa. Trenutno je na terenu oko 140 vatrogasaca, ne samo iz Gorenjske, već i iz drugih vatrogasnih društava. Četiri helikoptera Slovenske vojske od jutra pomažu u gašenju požara.

Kako je istaknuo zamjenik zapovjednika Stožera civilne zaštite Preddvor Marko Bohinec , situacija na terenu je iznimno zahtjevna i opasna. Teren je na mnogim mjestima neprohodan. Ozlijeđenih u utorak, srećom, nije bilo, ali su ekipe hitne medicinske pomoći i gorske spasilačke službe cijelo vrijeme u pripravnosti. Izgorjela je i dio opreme, cijevi i alata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji