VELIKI POSAO U PULI Motortech će isporučiti tri brodska električna agregata za naručitelja s Malte i tri za grčke vatrogasce

PULA - Prošli je tjedan vodeći proizvođač dizel električnih agregata u Hrvatskoj i najveći servis za brzohodne dizel agregate na Jadranu, Motortech Consulting d.o.o. iz Pule potpisao ugovor o isporuci tri brodska dizel električna agregata snage 825 kVA (660kWe) za malteškog naručioca GMKH Limited. Osim ovog posla, zgotovili su još tri pogonska agregata za drugi od dva 25-metarska protupožarna broda za grčku vatrogasnu službu.

Maltežanima će agregati biti isporučeni u brodogradilište HALONG Shipbuildnig company u Vijetnamu za prvi u nizu od četiri jednaka broda.

Prvi brod već se gradi i trebao bi biti završen do konca godine, a Motortech Consulting se obavezao sva tri agregata isporučiti u roku sedam mjeseci od potpisivanja ugovora.

Zadnji brod trebao bi biti gotov do završetka 2026. godine, pri čemu će ukupna vrijednost posla za Motortech Consulting iznositi više od tri i pol milijuna eura.

Iz Motortecha ističu da su brod projektirali uglavnom hrvatski konstruktori a kompletnu gradnju nadzirat će Hrvatski registar brodova.

Radi se o luksuznim putničkim brodovima, dužine 120 m, kapaciteta 130 putnika s oko 100 članova posade. Očekuje se da brodovi u ljetnom periodu plove Mediteranom, a zimi na Bahamima.

- Moramo reći da je to vrijednosno jedan od najvećih poslova koje je Motortech Consulting ugovorio od svog nastanka prije više od  trideset godina - napominje Livio Bolković, direktor tvrtke. 

Foto: Motortech

Brodove za Grke također gradi brodogradilište iz Pule

Riječ je o novogradnjama 123 i 124 što se za grčke vatrogasce grade u Tehnomont Brodogradilištu Pula d.o.o. koji s Motortechom ima dugogodišnju plodonosnu suradnja.

Tri agregata za prvi brod iz serije isporučena su koncem 2022. godine, a predstojećom primopredajom pogonskih agregata zaokružit će se posao ukupne vrijednosti više od milijun i dvjesto tisuća eura, bez PDV-a.

Svaki agregat se sastoje od glavnih dizelskih motora MAN snage 882kW pri 2100 rpm s ravnim ispuhom, i to tri komada po novogradnji uz ZF reduktore, također 3 komada po novogradnji i dvije spojke hidrauličke pumpe Vulkan po novogradnji, sve sa tipskim certifikatima klasifikacijske ustanove Bureau Veritas.

D.G.