Veliki napad Hutista na američke razarače i trgovačke brodove - Američka mornarica: "Oborili smo 15 dronova!"

Brodovi i zrakoplovi američke mornarice oborili su 15 dronova koje su ispalili jemenski Hutisti u području Crvenog mora tijekom napada na brod za rasuti teret Propel Fortune. Hutisti pak tvrde da su napade izvršili na američke razarače, raspoređene u Crvenom moru.

Središnje zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) priopćilo je u subotu da je mornarička koalicija predvođena SAD-om odgovorila na napad velikih razmjera od strane Hutista koje podupire Iran, a koji su izveli napad na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu između 4 ujutro i 6:30 ujutro, prema lokalnom vremenu.

"Bespilotne letjelice predstavljale su "neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicijskim brodovima u regiji", napisala je Američka vojska naq Twitteru.

- Ove radnje se poduzimaju kako bi se zaštitila sloboda plovidbe i međunarodne vode učinile sigurnijima i zaštićenijima.

Vojni glasnogovornik Hutista, Yahya Saree, rekao je u subotu da je skupina izvela dvije vojne operacije, od kojih je prva bila usmjerena na američki brod za rasuti teret Propel Fortune u Adenskom zaljevu.

U drugoj operaciji, Saree je tvrdio da je nekoliko američkih vojnih razarača u Crvenom moru i Adenskom zaljevu bilo meta "37 dronova".

Ovog su tjedna najmanje tri pomorca ubijena u napadu Hutista raketama na trgovački brod u Adenskom zaljevu, priopćila je američka vojska, bilježeći tako prve prijavljene smrtne slučajeve, otkako je jemenska skupina započela napade na brodove u jednom od najprometnijih pomorskih puteva na svijetu i to sve, kako kažu: "zbog izraelskog rata protiv Gaze".

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PALE SU PRVE ŽRTVE Huti su ubili tri pomorca u napadu na grčki brod!
U raketnom napadu Huta u srijedu su ubijena tri pomorca na trgovačkom brodu u Crvenom moru,izvijestilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM). Huti su preuzeli odgovornost za napad u kojem je zapaljen brod True Confidence u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa, oko 50 nautičkih milja od obale jemenske