Velika smeđa mrlja i smrad jutros u pulskoj luci unutar brodogradilišta Uljanik

Prošla su dva mjeseca nakon posljednjeg takvog slučaja, tada manjeg obima, uz ponovno intenzivan prateći smrad fekalija koji su osjetili građani koji žive u neposrednoj blizini, velika smeđa mrlja pojavila se i jutros na površini pulske luke unutar brodogradilišta Uljanik, ovaj put na bitno većoj morskoj površni između upravne zgrade brodogradilišta i mosta na Uljanikov otok.

Zbog toga je jedna okolna obitelj uputila nadležnima u županijski Zavod za javno zdravstvo, a na znanje i gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću, molbu da se uzme uzorak vode na analizu.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar kaže da će ovakvih slučajeva, nakon velikih oborina i plimnih valova, biti par puta godišnje sve dok se ne izgradi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih  vode 'Pula - Centar'. Iz donjih izjava taj se sustava očekuje do konca ovog desetljeća.

Kolege iz Istre24 napominju mu da tu žive građani koji trpe nesnosni smrad fekalija.

- Moramo svi znati da u kanal Pragrande, još iz doba Austrougarske, ulazi i fekalna i oborinska kanalizacija. To je mješovit sustav više od 100 godina. Dok se ne izgradi novi uređaj za pročišćavanje, za ovakvih oborina i plima moramo otvoriti zaslon da ne bismo potopili svo postrojenje crpne stanice kod Uljanika/pošte - kaže Krajcar.

Foto: Istra24

Dok se početak radova na mreži 'Pula - Sjever' očekuju do konca ove godine, za melioraciju Pula Centar mora se napraviti nova novelacija. Čeka se prijava za novo financijsko razdoblje 2021.-2027., za što će do konca ove godine dobiti smjernice od Hrvatskih tih voda te prijaviti projekt Pula - Centar.

Novi sustav u centru direktor Vodovoda očekuje  do kraja desetljeća, do 2030. godine.

- Ako nam se odobri taj projekt sljedeće godine, a to neće ići preko noći, financiranje 2021. - 2027. moglo bi se po dosadašnjem iskustvu produljiti za 2-3 godine, pa bi sustav Pula Centar mogao biti biti zgotovljen do 2030. godine - zaključuje direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar za Istru24.

I.B.