Velika populacija invazivne vrste raka uočena na Mljetu

Znanstvenici s Fakulteta prirodnih znanosti iz Pule i djelatnici Aquariuma Pula pronašli su tijekom nedavnog terenskog istraživanja na Mljetu neobično veliku populaciju invazivnog lakonogog raka (Percnon gibbesi).

Riječ je o vrsti koja je prvi put u Sredozemnom moru evidentirana 1999. godine uz obalu Sicilije, nakon čega se vrlo brzo proširio na okolna područja. Stručnjaci ga ubrajaju u skupinu najinvazivnijih deseteronožnih rakova Sredozemnog mora, koji živi i u Atlantskom oceanu te duž zapadne obale Sjeverne Amerike.

U travnju 2014. godine prvi je put evidentiran u južnom dijelu Jadrana kod Molunata na dubini od otprilike jednog metra. Smatra se da su jedinke u Jadran dospjele u ličinačkom stadiju preko morskih struja ili balastnim vodama. S obzirom na to da je vrlo prilagodljiv, postoje indikacije da se proširio na okolna područja, no zbog njegove ga je kamuflaže i skrivanja ispod stijena teško uočiti.

Tijelo mu je smeđe, s crvenim linijama i žutim krugovima. Može narasti nešto manje od 4 cm, a obitava u plitkom moru, najčešće do dva metra dubine. Preferira kamenito dno s procjepima koji mu služe kao sklonište. Podnosi velik raspon temperatura, od 16 do 31 °C, ali najčešće obitava na temperaturama od 20 do 26 °C.

Hrani se raznovrsnom hranom biljnog i životinjskog podrijetla. S obzirom na to da dijeli stanište i hranu s domaćom vrstom raka sušom (Pachygrapsus marmoratus), postoji mogućnost da bi ga mogao ugroziti u borbi za prostor i hranu.

K.B.