Velika grupa konzervatora popisuje lastovsku kulturno-povijesnu baštinu

LASTOVO - Na Lastovu ovih dana velika grupa konzervatora i restauratora popisuje i procjenjuje mogućnosti obnove  i zaštite izuzetno vrijedne lastovske svjetovne i sakralne baštine.

Njihov dosadašnji, aktualni i budući rad  predstavit će u Kneževu dvoru u ponedjeljak 8. svibnja u 20 sati predstojnik podružnice Instituta za  povijest umjetnosti u Splitu dr.sc. Josip Belamarić i pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba Hrvatskog  restauratorskog zavoda Ivana Svedružić Šeparović.

Foto: TZ Lastovo

U Kneževu dvoru, crkvama sv. Antuna, sv. Vlaha i sv. Marije u polju trenutno je u tijeku projekt  Ministarstva kulture i medija te Hrvatskog restauratorskog zavoda kojem je cilj dokumentirati zatečeno  stanje kulturnih dobara, isplanirati potrebne konzervatorsko-restauratorske radove te napraviti listu  prioritetnih intervencija. Slijedi višegodišnja kompleksna stručna obnova koja bi Lastovu napokon pružila  mogućnost adekvatne prezentacije jedinstvenih građevina i brojnih vrijednih, a ugroženih umjetničkih  predmeta sada skrivenih pogledu javnosti.

Prošle su jeseni predstavnici Ministarstva kulture i medija već popisali, katalogizirali i za predstavljanje  osposobili etnološku zbirku u desakraliziranoj crkvi sv. Ivana. Interpretacijska cjelina moći će se otvoriti  već ovoga ljeta, što je izniman doprinos kulturnoj ponudi otoka čija se specifična bogata povijest do danas manifestira u svakodnevnom praksama, ali vapi za stručnom obradom. Lastovo je zbog  udaljenosti, ali značajnim dijelom i zbog brige samih otočana do sada sačuvalo mnoga svoja blaga, no  ujedno je i zbog te udaljenosti i slabih lokalnih kapaciteta dio građe prepušten kontinuiranom  propadanju pa je stoga ovakva vrsta stručne pomoći nužna i iznimno vrijedna.

Mogućnost pak da se otočani informiraju o prošlim, sadašnjim i budućim postupcima na očuvanju  baštine na predstavljanju radova u ponedjeljak, te postave sva pitanja vezana uz građu koja je konačno  dio njihova identiteta, dodatni je doprinos obnovi i način da obnovljena građa i ostane sačuvana.

D.G.