Velik interes za posebne iskaznice osobama s invaliditetom za putovanje trajektima

Osobama s invaliditetom olakšava se putovanje trajektima. Kategorija putnika koja je i dosad imala besplatan prijevoz, sa ili bez pratnje ili automobila, dobit će, među prvima u Europskoj uniji, posebne iskaznice s kojima će moći brže i lakše do karata. Interes je velik, do sad je stiglo više od 700 zahtjeva, piše HRT.

Kad Senka Mrkonjić putuje na Brač pomažu joj dečki iz Jadrolinije – preko čvrste stepenice, do pokretnih. Ne zna, kaže, što joj je gore – penjati se do salona ili sići s trajekta. Od 35 trajekata iz Jadrolinijine flote samo 2 imaju dizalo.

Žele li osobe s invaliditetom na otok – karte moraju rezervirati danima unaprijed. Provjera traje. Bilo je, kaže voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić, malo više papirologije, morala se dokumentacija elektroničkom poštom kao i zahtjev kada se putuje.

Uz iskaznicu, naglašava ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz Paula Vidović – sve će ići brže:

– Bez podnošenja zahtjeva brodaru i direktno preuzimanje svojih karata kod brodara.

Zahtjev za izradu iskaznice šalje se u Zagreb, u poštanski pretinac Agencije, uskoro i preko platforme e-građani. Važno je da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno njihovi zastupnici – reguliraju svoj status u Registru osoba s invaliditetom.

Iskaznica na kućnu adresu stiže za mjesec dana. A svima kojima to treba pomoći će Udruga osoba s invaliditetom Split. Od 1. listopada – osobe s invaliditetom moći će ploviti isključivo uz iskaznicu.

Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT