Vela Luka: Osnovan prvi otočni poduzetnički inkubator

U Veloj Luci na Korčuli osnovan je prvi otočni poduzetnički inkubator, potporna institucija za razvoj poduzetništva i posredničke usluge. Ured bi se trebao otvoriti početkom rujna, a na potpori i promociji poduzetništva surađivat će i velolučka Srednja škola, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilište u Dubrovniku.

Svaki početak je težak, a s time će se najčešće složiti obrtnici početnici. Izazova je mnogo, od birokratskih barijera do otvaranja obrta s čime dolazi i strah za opstanak.

– Prije tri godine sam tek otvorio, to mi je bilo sve novo, nije baš jednostavno. Pogotovo na otoku. Znači trebate neki vjetar u leđa da vam to pomogne jerbo inače, mislim da na otoku nije baš lako – rekao je obrtnik Dario Žabica.

– Nailazimo na neke poteškoće u sustavu, obratimo se na jedan šalter, pa te šalju na drugi, nemaš se gdje pravilno informirati, kako to sve u biti izgleda – istaknuo je obrtnik Mario Bilankov.

Svjesni izazova s kojima se poduzetnici susreću, općina Vele Luke osnovala je poduzetnički inkubator. Namijenjen je prije svega poduzetnicima početnicima, da lakše provedu ideju u djelo.

– Naša namjera je znači da poduzetnici razvijaju nove ideje, da razvijaju nove vrijednosti, da šire svoje poslovanje – naglasila je načelnica Vele Luke Katarina Gugić.

– Osiguravanje prostora za rad poduzetnicima početnicima, a isto tako i njihovo umrežavanje, odnosno povezivanje s relevantnim dionicima u našem poduzetničkom okruženju – dodala je direktorica Poduzetničkog inkubatora Vela Luka Barbara Mirošević.

No, poduzetnički inkubator nije samo potpora za početnike. Bit će na raspolaganju i ostalim poduzetnicima.

– Ono što mi pokušavamo napraviti zajedničkim snagama je osnažiti tu potporu poduzetništvu tako da na jednom mjestu mogu dobiti i informaciju i znanje i neko mentorstvo, odnosno smjer – rekla je direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ-a Karmen Kutnjak, za HRT.

Jer upravo su poduzetnici stup razvoja gospodarske djelatnosti. Na otoku – ali i šire.

Z.G.