Večeras i službeno počinje jesen

U 20 sati i 11 i službeno počinje, za mnoge, najukusnije godišnje doba – jesen. Početak jeseni ujedno je i jesenski ekvinocij ili ravnodnevnica, što znači da noć i dan traju približno jednako.

Ravnodnevnica se događa 2 puta godišnje – na prvi dan proljeća te na prvi dan jeseni. Kada na sjevernoj hemisferi počinje jesen, na južnoj počinje proljeće.

Iako se u školi uči kako godišnja doba počinju 21. prosinca, 21. ožujka, 21. lipnja i 23. rujna, to baš i nije tako. Počeci godišnjih doba nisu uvijek na isti datum.

Postoje, naime, dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba. Prva metoda uključuje meteorološke sezone koje se temelje na godišnjem padu i rastu temperature te stanju atmosfere.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, odnosno ovisi o položaju Zemljine orbite u odnosu na Sunce pa tako imamo ravnodnevnicu (kada su duljina dana i noći približno jednake) i solsticij ili suncostaj (kada doživljavamo najduži ili najkraći dani u godini).

Drugim riječima, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg godišnja doba nisu uvijek na isti datum je neujednačenost kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

R.S.