Važnost zaštite izvora rijeke Jadro sve je veća

SPLIT - Voda s izvorišta rijeke Jadra iznimne je kvalitete, a na tribini 'Izvor Jadra - naša voda' istaknuta je važnost zaštite lokacije.

Najnovija istraživanja pokazala su da je voda s izvorišta rijeke Jadra, koju pije oko 300.000 ljudi sa šireg splitskog područja, iznimne kvalitete. Na tribini 'Izvor Jadra - naša voda' upozoreno je kako na izvorištu treba spriječiti aktivnosti koje bi tu kvalitetu ugrozile.

Direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta rekao je na tribini na Građevinskom fakultetu da je ta tvrtka ovlaštena za sanitarnu zaštitu izvorišta Jadra.

- Kontinuirano ćemo raditi kako bi se izvorište Jadra zaštitilo od bilo kakve devastacije i gradnje bilo kakvih objekata koji nisu dopušteni na područjima zone sanitarne zaštite, kakvo je i izvorište pitke vode Jadro - rekao je Šuta.

Naveo je da je u tijeku provedba javnog natječaja za realizaciju izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode s izvorišta.

Posebice je istaknuo važnost dugogodišnje suradnje splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u vezi s izvorištem. Podsjetio je da je u suradnji s fakultetom izrađena i strategija do 2030. koja se odnosi na pitku vodu na širem splitskom području.

Profesor s Katedre za gospodarenje vodama i zaštitu voda Ivo Andrić kazao je da bi jedna od mjera zaštite tog izvorišta pitke vode mogla biti ograđivanje žicom i postavljanje videokamere.

- Građani moraju znati od kolike je važnosti izvorište pitke vode Jadro i treba poduzeti sve moguće mjere da bi ga se i budućim naraštajima ostavilo za kvalitetnu uporabu - istaknuo je Andrić.

Sudionici javne tribine upozorili su kako bi klimatske promjene mogle nepovoljno utjecati na izvorište, piše Radio Dalmacija.

Profesor emeritus Ognjen Bonacci upozorio je da bi smanjenje oborina i istodobno povećanje temperature zraka mogli utjecati na smanjenje količine pitke vode. Upozorio je također da se katkad koristi i više od 40 posto količine vode s izvora, a optimalna bi granica, kako je naveo, bila do 30 posto kapaciteta.

Izvorište rijeke Jadra nalazi se oko četiri kilometra sjeverozapadno od središta Solina, a s njega se vodom opskrbljuje područje gradova Splita, Solina, Kaštela i Trogira te općina Podstrane, Klisa, Segeta i Okruga.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Splićani bez pitke vode – Zamutio se izvor rijeke Jadro | | Morski HR
Velika količina kiše koja se u proteklom periodu izlila na šire splitsko područje, uzrokovala je zamućenje na izvorištu rijeke Jadro, priopćili su iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.