Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila opremu za sanaciju onečišćenja mora

ZADAR – Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila je opremu za intervencije u slučaju onečišćenja mora te sustav nadzora za dojavu rizika od onečišćenja. Oprema je vrijedna 1,4 milijuna kuna, a nabavljena u sklopu projekta PEPSEA.

– Ovakvi su projekti za nas iznimno značajni jer kao najribarskija hrvatska županija te županija čija je najjača gospodarska grana turizam, s posebnim naglaskom na nautički turizam, moramo skrbiti za more. Nažalost, vjerojatnost za nesreće koje uključuju onečišćenje mora je prilično velika, osobito u ljetnim mjesecima kada se broj plovila u našem akvatoriju drastično poveća. Osiguravanjem ove opreme, s kojom imamo priliku upoznati se tijekom današnje prezentacije, Vatrogasna će zajednica imati odgovarajući alat za djelovanje u slučaju incidenta – istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Foto: Oprema za nadzor/Zadarska županija

PEPSEA je prekogranični projekt koji se provodi u suradnji s Italijom, a čiji je cilj razviti rješenja za slučajeve onečišćenja u lukama, zaljevima i lagunama (koji se nazivaju i zatvoreni dijelovi mora – EPS-ovi) koja nastaju zbog prirodnih katastrofa ili nesreća izazvanih ljudskim djelovanjem. Na prostoru Zadarske županije definirane su dvije pilot lokacije za postavljanje opreme za detekciju onečišćenja – kanjon Zrmanje i luka u Salima.

Projekt je započeo 1. siječnja 2019. godine, a završava 30. lipnja ove godine. U njemu sudjeluje osam partnera, po četiri iz Hrvatske i Italije. Tijekom ove tri godine djelovanja, hrvatski i talijanski partneri radili su na povećanju sigurnosti Jadranskog mora, s posljedičnom prednošću za sektor ribarstva i turizma, razvijajući referentni model primjenjiv na drugim morima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,9 milijuna eura od čega su bespovratna EU sredstva 502.612,56 eura.

J.K.