VATROGASNA VJEŽBA Mljetski vatrogasci spremni za najgore

MLJET – Na potezu uvala Lokva-uvala Kulijer u Nacionalnom parku Mljet, u subotu 29. svibnja 2021. je održana vatrogasna vježba na kojoj su sudjelovali pripadnici DVD-a Mljet i DVD-a Montokuc.

Isprobana je vatrogasna tehnika i sustav veze, koji će se koristiti tijekom požarne sezone 2021. Odašiljač, smješten na najvišem vrhu NP-a, Velikom Planjaku, vatrogascima omogućuje komuniciranje između radio-stanica i na lokacijama koje su dosad bile nedostupne.

Foto: NP Mljet

Pravovremena dojava je ključna kod gašenja požara. Stoga je također na vrhu V. Planjak ove godine ugrađena nova nadzorna kamera, koja uz obalno more “pokriva” i gotovo 5.000 hektara šumom prekrivene površine Parka.

24-satno vatrogasno dežurstvo na novoj osmatračnici Montokuc upotpunjuje nadzor područja, prvenstveno vezan uz protupožarnu zaštitu.

Foto: NP Mljet

Vatrogasna spremnost na Mljetu se iz godine u godinu poboljšava, što je najbolje vidljivo iz broja od preko 70 mljetskih operativnih vatrogasaca: 40 vatrogasca u DVD-u Montokuc, 12 u DVD-u Mljet, te 23 vatrogasca u JVP Mljet.

Foto: NP Mljet

I.B.