Vatrogasci u Loparu iz spilje izvukli 9-godišnjeg dječaka iz Njemačke

LOPAR - Dobrovoljno vatrogasno društvo Lopar dobilo je poziv u četvrtak, u 16:09 sati da je na lokaciji “Medova buža” kod Lopara prilikom skakanja u more devetogodišnji njemački državljanin ostao zaglavljen te da ne može izaći iz spilje. Po dojavi vatrogasci kreću u akciju spašavanja.

Podsjetimo, Medova buža je spilja koja se nalazi cca. 2 kilometara jugoistočno od središta Lopara i 1 kilometar od krajnje južnog dijela poznate Rajske plaže gdje je smješten vodeni park - Aquagan. Radi se o prvorazrednom geolokalitetu koji ima dva ulaza. Jedan se nalazi pod morem dok je drugi jamski koji je nastao urušavanjem dijela stropa ulazne odnosno prve dvorane. Dubina mora na ulazu je 4 m dok je najviša točka stropa iznad razine mora na visini od gotovo 8 metara. Veći je dio dna spilje potopljen morem čija je najveća dubina 5 metara dok je tlocrtna duljina spilje 104 m. Zbog loma svjetlosti prilikom prolaska sunčevih zraka kroz potopljeni ulaz u spilji se javlja efekt modrila, a zbog svoje jedinstvenosti i ljepote mamac je za turiste.

Dobro upoznati s lokacijom, prije svega njenom nepristupačnošću, vatrogasci na intervenciju izlaze s 3 vozila i vatrogasnim plovilom.

U telefonskom razgovoru sa zapovjednikom vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislavom Franelićem Rab danas doznaje kako su na prvi mah mislili da nije dobra situacija, odnosno da se dječak nalazi pod morem te su u pripravnost stavili ronioca iz ronilačkog centra Moby Dick iz Lopara.

Dolaskom na mjesto intervencije ugledali su dječaka u Medovoj buži, utvrdivši kako dijete nije vitalno ugroženo. Vatrogasci su tada započeli s akcijom izvlačenja djeteta na način da se jedan od vatrogasaca spustio po konopu u Medovu bužu, obukao pojas dječaku, a ostali vatrogasci koji su se nalazili na vrhu urušenog spiljskog stropa, vukli konop koji je bio privezan za pojas unesrećenog turista.

- Kada smo došli na teren - prepričava vatrogasni zapovjednik Franelić - ugledali smo u Medovoj buži dječaka i odmah smo znali da situacija nije strašna premda smo po dojavi zaključili da je dječak pod morem i da situacija možda nije dobra. Došlo se tu šest klinaca igrati i skakati u Medovu bužu, no jedan se od njih nije mogao popeti strmim liticama, a bilo ga je strah i zaroniti kroz potopljeni ulaz spilje. Ostali dječaci pohitali su u pomoć ostavivši ga samoga u buži. Kada su došli kod Aquagana rekli su što se dogodilo, a mi smo tada dobili poziv te krenuli u akciju spašavanja u kojoj je sudjelovalo sedam vatrogasaca. Radilo se o zahtjevnoj intervenciji jer je pristup samoj lokaciji relativno težak. Intervencija je trajala 1,5 sat, a najbitnije da je sve prošlo u redu - zaključio je zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar Stanislav Franelić.

I.B.