Vani se alge koriste i u industriji - Kako stoji Hrvatska?

SPLIT - U Splitu je nedavno održan hrvatsko-francuski dan plave tehnologije. Glavna tema bila je obrada algi i njezina primjena u industriji. Tema je bila i neiskorišteni potencijal mikro algi.

Alge i njihova primjena u industriji bila je tema znanstvenog skupa na kojemu su sudjelovali i predstavnici francuske industrije. Marin Roje iz Instituta Ruđer Bošković kazao je da je Francuska primjer kako bi trebalo iskoristiti more i njegovo bogatstvo u smislu novih proizvoda.

- Francuska je jedan od svjetskih vođa u biotehnologiji u Hrvatskoj, posebice u Splitu. Puno je istraživanja i potencijala za suradnju instituta i tvrtki - rekao je Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Na skupu koji su organizirali francuska ambasada u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković, Centar izvrsnosti BioProCro, Kemijsko-tehnološki fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu, gosti iz Francuske istaknuli su kako se prozivodi s algma izvoze u cijeli svijet.

- Upotreba sastojaka iz algi u smjese za stočnu hranu poboljšava i stimulira imunitet, smanjuje uporabu antibiotika, poboljšava probavu i zdravlje, a biljkama je biološki stimulans jer omogućuje bolji rast bez upotrebe pesticida - istaknula je Pi Nyvall Collen iz Omix Group u Francuskoj.

- Mi koristimo alge u prehrani. Želimo iskoristiti njihovu funkcionalnost u bilo kojoj vrsti hrane. Ja kao istraživač smatram kako bismo u Hrvatskoj mogli ostvariti suradnju sa stručnjacima u morskoj biotehnologiji. To je važno. Hrvatska je jako usmjerena na more. Govorim o razmjeni na znanstvenoj i proizvođačkoj razini - rekao je Jean Paul Cadoret iz Francuske.

Za razliku od Francuske, u primjeni aktivnih komponenti iz morskih organizama za potrebe farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije Hrvatska je tek na početku.

- Surađujemo s četiri velike industrije - dvije su Hrvatske, dvije su strane - jedna je iz Italije, a druga iz Španjolske. To su tvrtke koje traže timove znanstvenika po svijetu i upravo to traže - komponente, neke nove stvari, nove momente koje bi oni onda iskoristili u proizvodnji tih biološki aktivnih stvari - izjavila je za emisiju More Vida Šimat sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

- Kemijsko tehnološki fakultet je već uključen kroz centar izvrsnosti za bio prospekte Jadranskog mora i intenzivno istražuje morske organizme posebno morske alge, zelene smeđe i crvene. Uloga PMF-a je isto tako kao dio sveučilišta da pomogne u ovom istraživanju. Nadamo se da će naši gosti predavači iz Francuske prenijeti nova znanja i iskustva jer je to jedno područje koje još uvijek nije dovoljno razvijeno u Republici Hrvatskoj - kazao je Igor Jerković, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Razvitak plave tehnologije važan je i za industriju, čulo se u Splitu, ali bi se njime u Hrvatskoj mogli zadržati i mladi znanstvenici.

A.B.