Vandalima smetala prigodna skulptura pa je bacili u more

MARINA – Brojne općine i gradovi potrudili su se u povodu nadolazećeg Uskrsa urediti svoje mjesto prigodnim ukrasima. Učinila je to i općina Marina, postavivši skulpturu velikog šarenog jaja s marinskim i dalmatinskim motivima pored kule u mjestu. No netko nepoznat skulpturu je iščupao iz postolja i bacio u more.

Što pojedinca ili skupinu navede na ovakav bezobziran čin, teško je reći. No skulptura koja je pred vikend naprasno iščupana iz postolja i bačena među brodove u more, izvađena je iz mora i danas vraćena na svoje mjesto.

Skulptura je djelo mještanke, Lenke Pejaković, inače nastavnice likovne kulture u OŠ Pakoštane, OŠ Sukošan te PŠ Vrgada. Ova umjetnica više je puta nagrađivana na raznim likovnim natjecanjima i projektima, između kojih su i Erasmus projekti te projekti u suradnji sa ekološkim udrugama grada Šibenika.

Projekt oslikavanja uskršnjeg jaja njezin je prvi samostalni rad umjetničke intervencije u javnom prostoru izvan škole, koji je bio izazov sam po sebi s obzirom da je trebalo posložiti nekoliko koncepata i prizora na zaobljenoj površini, prenosi Marinski list.

Foto: Marinski list/Facebook
Foto: Marinski list/Facebook
Foto: Vraćanje skulpture na mjesto/Marinski list/Facebook

Nažalost, nekom se prigodna skulptura nije svidjela pa je jaje završilo u moru. Na sreću, ubrzo je izvađeno na kopno i danas je ponovno postavljeno na svoje mjesto. Nadamo se da će vandali ovaj put smiriti svoju gorčinu nad lokalnom umjetnošću, ako ne zbog autorice i mještana, onda barem zbog nadolazećeg blagdana.

J.K.