Vakula: "Za vikend na Jadranu obilna kiša, a nevolje će prouzročiti i jako do olujno jugo"

Prognoze su do vikenda prilično postojane - do petka je bilo razmjerno svježe, osobito na kopnu tijekom često maglovitih jutara. I pritom na Jadranu sunčano. Državni meteorološki zavod za pomorce i nautičare danas ima upozorenje na mjestimične udare bure 35-45, u Velebitskom kanalu i na krajnjem jugu do 55 čvorova, koja će prijepodne slabjeti, a poslijepodne i navečer ponovno pojačati.

U pretežno vedar petak još razmjerno svježe za doba godine, na Jadranu uz buru pa maestral, a za vikend jača jugo, osobito u nedjelju, kad ponegdje može biti i olujno. Uz sve više oblaka od subote će sve češće i obilnije kiše biti na sjevernom Jadranu, a od nedjelje i južnije.

I diljem unutrašnjosti petak bez oborina, čak prevladavajuće sunčan, ali i dalje razmjerno svjež, ujutro uz mjestimičnu maglu, koja je moguća i u oblačniju te danju topliju subotu, tijekom koje malo kiše može pasti samo u gorju. U nedjelju nastavak južine, uz sve češću kišu, osobito u krajevima blizu mora.

Opet će rasti vodostaji

Tijekom subote u unutrašnjosti jačanje jugozapadnjaka te sve češća kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega i obilnija. Na Jadranu će nevolje mnogima prouzročiti i jako jugo, gdjekad vjerojatno i olujno. Pritom će porasti temperatura zraka, osobito najniža tijekom noći i jutra, ali vjerojatno i napetosti u komunikaciji te se povećati brojnost zdravstvenih tegoba s obzirom na to da će biometeorološki uvjeti biti znatno nepovoljniji nego do petka, prognozira Zoran Vakula za 9.

A vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, od nedjelje će ponovno rasti i vodostaji nekih rijeka na zapadu Hrvatske. Naravno, koliko će točno centimetara i gdje vodostaj porasti teško je i nezahvalno prognozirati ne samo više od 4 dana unaprijed, nego i samo dan, dva unaprijed. No, opasnost svakako postoji pa sljedećih dana valja pozornije pratiti vremenske i hidrološke prognoze DHMZ-a i Hrvatskih voda. Obilnije kiše ponovno će biti i u Sloveniji i u gorju, uključujući i Gorski kotar, gdje je ovaj mjesec već pala ponegdje i rekordna količina kiše.

D.G.