Vakula: "Na Jadranu više kiše u 18 dana siječnja, nego u prvih 7 mjeseci prošle godine!"

Željni promjene vremena i u većini unutrašnjosti barem malo vedrine, na Jadranu slabije bure - do kraja tjedna ostat će razočarani. Na kopnu ostaje oblačno uz povremene mjestimične oborine - većinom pahulje, koje će uglavnom u gorju malo podebljati snježni pokrivač. Na promjenjivo oblačnom i većinom suhom Jadranu nastavit će "gospodariti" bura. I naravno, remetiti planove onih u prometu.

U novom je tjednu gotovo sigurno i "novo" vrijeme - diljem Hrvatske barem malo vidljivo sunce i nebeska vedrina, u većini unutrašnjosti nakon čak 2 tjedna. Pritom sa sunčanim satima stiže porast dnevne temperature zraka, ali i češći i zamjetniji noćni i jutarnji "minusi", koji su mogući i mjestimice uz more, i koji kao da žele barem malo ublažiti do sada veliko odstupanje od prosječne najviše i osobito najniže dnevne temperature zraka, zbog koje je ovaj siječanj blizu rekordno toplog, predviđa meteorolog Zoran Vakula za HRT.

U petak opet češći snijeg, na moru većinom suho, ali jaka i olujna bura

U petak će se u Gorskom kotaru i Lici postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja.

U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih 7 mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda - često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.

Za vikend još bez znatnije promjene, koja stiže u novom tjednu

Sljedećih dana u većini unutrašnjosti blagi porast dnevne temperature zraka, posebice od ponedjeljka, kada je vrlo velika vjerojatnost barem djelomičnog razvedravanja. No, slijedi i pad noćne i jutarnje temperature, pa će posvuda biti minusa i smrzavanja, ponegdje i poledice, magle.

I na Jadranu hladnije noći i jutra, uz sve slabiju i rjeđu buru, ali do nedjelje prijepodne još valja računati na često barem olujne udare pa se, unatoč djelomice sunčanom vremenu, dnevna temperatura zraka uglavnom neće znatnije mijenjati do ponedjeljka.

I.B.