UVREDA ZA ZDRAV RAZUM Grad Šibenik na tvrđavi podiže šator i promovira osvajačku osmanlijsku kulturu

ŠIBENIK – Ugovor za izradu turskog šatora YURT u okviru projekta „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“ potpisao je gradonačelnik Željko Burić s odabranim ponuditeljem, direktorom tvrtke Jel – Tom d.o.o. iz Zagreba Tomislavom Pokrajčićem. Navedena tvrtka specijalizirana je za izradu šatora kao i proizvodnju tkanina. Turski šator prezentirat će kulturu 17. stoljeća razdoblje u kojem se gradila tvrđava, piše portal Šibenik News.

Turski šator Yurt je povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu- razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda.

Samostojeća atrakcija, smjestit će se na predjelu Kliješta, prostor će biti prilagođen za organizaciju kulturno-edukativnih sadržaja, kao što su radionice, kušaonice i razni edukativno-prezentacijski programi.

– Riječ se o  šatoru površine 8×12,5 metara. Interijer će se sastojati od dvije cjeline, jedna će biti  prostor za posjetitelje, a jedna za servis, odnosno kuhinja koja će služiti za pripremanje hrane i pića. Prostor za posjetitelje bit će uređen s jastucima za sjedenje i niskim stolovima  te dekorativno oslikanim stupovima, a na  prostoru ispred ulaza nalazit će se otvorena terasa površine 100m² koja će također biti uređena s niskim okruglim stolovima i jastucima za sjedenje. Prostor šatora bit će u potpunosti opremljen svom potrebnom tehničkom, elektro i kuhinjskom opremom kao i sanitarnim instalacijama. Sva ugostiteljska oprema poput dekorativnih servisa za čaj i keramičkih tanjura i posuda bit će u tursko-osmanskom stilu kako bi posjetiteljima dodatno približili autentičnost života iz 17. st. Ključna postavka šatora je modularnost i mogućnost funkcionalne montaže i demontaže budući da nije predviđeno da šator bude fiksiran i u funkciji kroz cijelu godinu – istaknula je Maja Čeko iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 591.000,00 bez PDV-a kn.

Tvrđavu, koja se sad obnavlja, stari Šibenčani podignuli upravo zbog obrane od Turaka!

Inače, ova je šibenska tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646.g., a istovremeno s njom gradila se i tvrđava Šubićevac. Građani Šibenika, bojeći se Turaka koji su se spremali osvojiti dalmatinske gradove, sudjelovali su u velikom broju na gradnji tvrđave i zaslužni su što je izgrađena u samo dva mjeseca.  Oko Sv. Ivana odvijale su se žestoke borbe 1647.g. kada su Turci pod vodstvom Tekeli-paše pokušali osvojiti Šibenik. Tvrđava je branila Šibenik od 20 tisuća turskih napadača u jednomjesečnoj opsadi grada od 17. kolovoza do 16. rujna 1647.g. 4 tisuće Turaka poginulo je u tim borbama.

D.G.