Uvoz iz SAD-a u Hrvatsku u godinu dana porastao čak osam puta

Sjedinjene Američke Države postale su jedan od glavnih hrvatskih trgovinskih partnera, s time da je i izvoz Hrvatske prema SAD-u višestruko veći u usporedbi s prošlom godinom.

Čini se da se dogodio veliki boom u izmjeni uvoza i izvoza između SAD-a i Hrvatske i prvi put s čela trgovinske razmjene skinuli i BIH i Srbiju.

Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom u razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza pokazuju da je vrijednost uvoza iz SAD-a bila čak 15,56 milijardi kuna.

Prošle godine u istom razdoblju uvoz iz te globalne sile nije dosegnuo ni dvije milijarde kuna, pa je SAD po vrijednosti izvoza u Hrvatsku pretekao brojne europske zemlje, i na hrvatsko tržište veću vrijednost robe izvezu samo Italija, Njemačka i Slovenija, piše Novi list.

Čak je i vrijednost uvoza iz Mađarske u osam mjeseci ove godine bila nekoliko stotina milijuna kuna manja od uvoza iz SAD-a, a milijardu kuna manje je vrijedan i uvoz iz osam zemalja CEFTA-e, od kojih su primjerice i BiH i Srbija uvijek imale veću robnu razmjenu s Hrvatskom od SAD-a.

Najveći dio uvoza iz SAD-a tako otpada na ukapljeni plin, jer je Hrvatska u osam mjeseci prema privremenim podacima DZS-a iz te zemlje uvezla ukapljeni plin u vrijednosti od 14,5 milijardi kuna, što je 93,5 posto ukupnog uvoza iz SAD-a. Koliko je tog uvoza ostalo u Hrvatskoj, a koliko je otišlo izvan naše zemlje, nisu podaci koje može dati DZS.

Dio odgovora možda se krije u robnoj razmjeni s Mađarskom jer je izvoz u tu zemlju povećan za pet milijardi kuna i u osam mjeseci ove godine iznosio je 11,63 milijarde kuna, od čega gotovo 5,2 milijarde kuna otpada na prirodni plin. Lani je Hrvatska u istom razdoblju u tu susjednu državu izvezla isti energent u vrijednosti od tek 75 milijuna kuna.

M.Ć.