Utvrđuje se šteta od poplava - DHMZ izdao žuto upozorenje za cijelu Hrvatsku, a crveno za Podvelebitsko područje!

U nekoliko županija obilna je kiša prouzročila velike probleme a posebno teško bilo je na Kvarneru.

Vatrogasci su pokušali spasiti što više toga, no šteta je golema.

Poplavljena je i Malinska na otoku Krku, gdje je voda prodrla u kuće i poslovne prostore te dječji vrtić i osnovnu školu.

Župan Zlatko Komadina podignuo je u pripravnost Stožer civilne zaštite.

Žuto upozorenje za cijelu Hrvatsku

Saniranje posljedica poplava još traje, a tek kada bude gotovo moći će se procijeniti razmjeri štete. Poplave su pogodile i Petrinju.

Najveći problem predstavljale su veće količine oborina, koje su u kombinaciji s lišćem začepile odvodne kanale.

Zapovjednik JVP Petrinja Zvonimir Ljubičić naglasio je kako se noćas situacija smirivala, sada voda teče u rijeku Kupu, koja još uvijek ima niski vodostaj.

Mošćenica pokraj Petrinje jedno je od kritičnijih mjesta što se tiče poplave. Zbog neočišćenih odvodnih kanala voda je ugrožavala i kuće.

Ljubičić je rekao kako su najavljene nove oborine, ali se nada da neće pasti veća količina kiše.

Državni hidrometeorološki zavod najavio je žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku, javlja HRT.

I u subotu nas očekuje slično vrijeme, zbog čega je Meteoalarm za područje gotovo cijele zemlje izdao upozorenja žutog i narančastog stupnja, a za Podvelebitsko područje crvenog!

Najviše će kiše pasti sa subote na nedjelju, pa ponovno u utorak, pri čemu uglavnom na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, praćenih jakim jugom. Osim njega, puhat će i bura, ponegdje na udare i olujna, osobito podno Velebita. Valja upozoriti i kako će mjestimice biti i snijega, osobito u gorju, prognoziraju za HRT Izidor Pelajić i Zoran Vakula.

U subotu će samo kratko na jugu Hrvatske biti suho, a sunce će uglavnom izostati. Prevladavat će oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, a moguće je i nevrijeme – osobito u drugom dijelu dana i navečer. Puhat će uglavnom umjeren i jak južni vjetar i jugo, jače poslijepodne. More umjereno valovito i valovito, temperatura zraka od 12 °C ujutro do 18 °C danju.

U Dalmaciji bi ujutro u subotu moglo biti suhih razdoblja, ali danju često kiša, lokalno obilnija, i uz grmljavinu, osobito u unutrašnjosti i na jugu. Ujutro mjestimice bura, danju većinom jugo u jačanju. Najniža temperatura od 7 do 12 °C, najviša od 12 do 17 °C.

I.G.