Utrka karićima i ovog svetog Stjepana nije zaobišla Kaštel Sućurac

Veselo je bilo u ponedjeljak u Kaštel Sućurcu. Utrka karića na blagdan svetog Stjepana već je tradicija. Najbržima je pripala i novčana nagrada, a svima ostalima - puno zabave i smijeha.

Sveti Stjepan u Kaštel Sućurcu rezerviran je za utrku karićima. I tako već osamnaest godina da se tradicija ne zaboravi.

- To je povratak nekim starim običajima koji su kod nas ovdje u Sućurcu i u Splitu i ovim ovdje dijelovima. Ima puno nizbrdica i tako smo se u mladosti zabavljali. Nije bilo igrica i takvih stvari - priča jedan mještanin.

Igrice su, barem samo na dan, zaboravili i oni najmlađi iz Sućurca. Jedan gura drugi vozi.

- Za dobru utrku je potrebno vježbati i biti hrabar - priča mali sudionik.

Neki su prvi put sjeli na karić.

- Prije sam se bojao ali ove godine nisam. Ove godine sam hrabriji i zabavno mi je - govori dječak koji se prvi puta okušao u utrci.

Karić ili karet izrađuje se uglavnom u kućnoj radinosti. Rukotvorina je to sastavljena od ležajeva, to su balinjere kako ih lokalci zovu, uglavnom improvizacija vozila na tri kola odnosno kuglična ležaja.

U cilj su prvi ušli Luka i Marin. Prve tri ekipe osvojile su vreću punu novca. I to treća nagrada 10.000 lipa, druga nagrada 20.000 lipa a treća čak 100.000 lipa. Pehari i medalje i šampanjac također.

Karići odlaze na doradu do idućeg Svetog Stjepana i ove vrlo zahtjevne kaštelanske staze, prenosi N1.

I.G.