Utrka između Amerikanaca i Kineza – Tko će prvi do olupine naprednog američkog lovca koji je završio u Južnom kineskom moru

Američka mornarica upregnula je sve svoje snage kako bi pronašla olupinu borbenog aviona F-35 koji je u ponedjeljak prilikom slijetanja na nosač aviona doživio nesreću i sletio s palube u more. Nije Amerikancima toliko do svog borbenog aviona koliko ih je strah da olupinu modernog lovca prije njih ne pronađu Kinezi.

Nesreća se dogodila početkom tjedna tijekom vježbe u Južnom kineskom moru. Napredni stealth lovac F-35 udario je u palubu nosača aviona, nakon što se njegov pilot katapultirao. Avion je završio u moru, a američka mornarica sada strahuje da Kina slučajno ne bi prva pronašla njihov super moderni borbeni avion. Nije, kažu, isključeno da će se u tome poslužiti svojim podmornicama.

Ovo je drugi put u tri mjeseca da američka mornarica traga za olupinom F-35-ice. U studenom prošle godine pomagali su Kraljevskoj mornarici koja je na sličan način izgubila lovca tipa F-35B STOVL, koji se srušio prilikom polijetanja s palube nosača HMS Queen Elizabeth. Pilot se sigurno katapultirao, a Kraljevska mornarica je zatražila pomoć SAD-a u izvlačenju zrakoplova s morskog ​​dna.

Američki dužnosnici su još 2014. godine izjavili u medijima kako su uvjereni da su kineske cyber snage 2007. godine špijunažom došle do tajnih podataka o F-35, što je rezultiralo poboljšanjima kineskog programa stealth borbenih aviona J-20.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih