Utjecaj galebova klaukavaca na zdravlje ljudi

Na Međunarodni dan pripravnosti na epidemije u utorak 27. prosinca 2022. godine Hrvatski veterinarski institut organizira konferenciju za novinare s temom Utjecaj galebova klaukavaca na zdravlje ljudi.

Galebovi klaukavci prisutni su u Zagrebu tijekom cijele godine, a najveći ih je broj zimi. Većina ih se hrani na odlagalištu otpada u Jakuševcu. Ove je godine prvi put potvrđeno i da se gnijezde u Zagrebu.

Budući da su bakterije roda Campylobacter vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u Europskoj uniji, na Hrvatskom veterinarskom institutu u tijeku je istraživački projekt Epidemiologija bakterije Campylobacter jejuni u galebova klaukavaca u Hrvatskoj kroz koncept „Jedno zdravlje“.

Kampilobakteri su bakterije koje se nalaze u probavnim sustavima gotovo svih životinjskih vrsta – od kućnih ljubimaca preko domaćih životinja do onih divljih. Divlje ptice i perad pritom su im glavni rezervoar. Spomenute bakterije kod ljudi uzrokuju bolest kampilobakteriozu koja se očituje kroz poteškoće s probavom poput povraćanja i proljeva.

Koncept „Jedno zdravlje“ u posebnom fokusu ima zoonoze, bolesti zajedničke ljudima i životinjama.

Istraživački projekt HVI-a Epidemiologija bakterije Campylobacter jejuni u galebova klaukavaca u Hrvatskoj kroz koncept „Jedno zdravlje“ veliku pozornost pridaje i antimikrobnoj rezistenciji, jednom od gorućih problema vezanih uz bakterije.

Zbog toga je ovo istraživanje izuzetno vrijedno.

O temi će govoriti:

izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta

dr. sc. Luka Jurinović, znanstveni suradnik u Laboratoriju za bakteriologiju Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta

izv. prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, pročelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju  Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

D.G.