USVOJEN PRIJEDOG – Jabučka kotlina pod međunarodnom zaštitom

Na 41. zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) usvojen prijedlog Europske unije za uspostavu područja ograničenog ribolova (FRA) u Jabučkoj kotlini kojim se zabranjuje izlov pridnene ribe.

Prijedlog EU, temeljen na radu MedReAct-a i Projekta za obnovu Jadrana, obuhvaća tri ribolovna područja u kotlini od kojih je jedan zatvoren za svaki oblik ribolova pridnene ribe (koćarenje, postavljanje parangala, mreže), a na ostala dva će se ribolov znatno ograničiti.

– Odluka kojom će Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) zaštititi Jabučku kotlinu prekretnica je koja pokazuje da se napredak može postići čak i na područjima čija je eksploatacija jako uzrokovana ribarstvom. Čestitamo Općoj komisiji za ribarstvo na Mediteranu, Europskoj uniji i svim onim znanstvenicima koji su dugo radili na oporavku ovog područja i Jadranskog mora. – rekla je Domitilla Senni iz MedReAct-a.

Photo: MedReAct

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Projekt za obnovu Jadrana (Adriatic Recovery Project) koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.

Projektom koordinira MedReAct (Mediterranean Recovery Action) – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s nevladinim organizacijama Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche.

MedReAct / Dalmacija danas