Ususret 2. GinIstri u Rovinju održano ocjenjivanje pristiglih uzoraka ginova

ROVINJ - Točno tjedan dana preostalo je do početka 2. GinIstra Festivala koji će se u Rovinju, u  Staroj tvornici, održati 6. i 7. listopada, a ususret GinIstri održano je i ocjenjivanje pristiglih  uzoraka ginova.

Na ocjenjivanje je pristiglo 57 uzoraka koje je poslalo 30-ak proizvođača iz četiri države:  Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije. Osim samih proizvođača, neki od članova Komisije za  ocjenjivanje također su stigli izvan granica Lijepe naše, sve redom stručnjaci u ovom  području.

Nakon ocjenjivanja složili su se da su uzorci pokazali visoku kvalitetu.  

- Moram reći da nam  je kroz ocjenjivanje prikazana zaista dobra kvaliteta proizvoda i svjedočili smo velikom  potencijalu.

Dodao bih još da je i izbor Komisije bio izuzetno kvalitetan i stručan jer su ocjene bile  ujednačene, bez nekih iskakanja. Sve to govori da je ovo bilo uspješno ocjenjivanje gdje su  rezultati zaista realni u odnosu na ono što nam je bilo ponuđeno - poručio je Ivan Urošević s Poljoprivrednog univerzitetu u Beogradu.

Prokomentirao je i rast gin scene, odnosno porast proizvođača gina, ali i konzumenata, u  regiji. „Rapidno se uzdiže ova scena iz godine u godinu jer je protok informacija među  konzumentima jako velik.

- Tome dodatno pridonose ovakvi festivali poput GinIstre jer educiraju publiku i daju im  mogućnost da probaju različite proizvode visoke kvalitete pa sami mogu naći proizvod koji  im se sviđa - zaključio je Urošević.

Kvalitetu ginova pohvalio je i Marin Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

- Mogu reći da je kvaliteta proizvoda iznenađujuće dobra. Baze su bile relativno čiste, a  destilati su bili lijepi, skladni, harmonični i umjereni.

Dakle, zatekla nas je iznenađujuće dobra kvaliteta s obzirom na to da je riječ o mladom  Festivalu, ali i mladim proizvođačima koji se ne bave dugo proizvodnjom ovog destilata -  poručio je Žulj.

Ocjenjivački žiri podijelio je ocjene za ginove koji će biti predstavljeni 6. i 7. listopada, a  pobjednik će biti proglašen na 2. GinIstri za koju ulaznice možete kupiti putem sustava  Eventim.