USS Arlington, desantno-transportni brod, američki ponos, na remontu u Lencu

U remontnom brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni pokraj Rijeke na redovitom održavanju je brod američke ratne mornarice USS Arlington. To je već jedanaesti brod američke šeste flote koji je na remontu u tom brodogradilištu. U četvrtak ga je posjetila delegacija Američke ratne mornarice i njihova veleposlanstva u Hrvatskoj.

Ponos Američke ratne mornarice, desantno-transportni brod USS Arlington, u uvalu Martinšćica stigao je s više od 1100 marinaca i članova posade.

– U mornarici sam od osamnaeste godine, već osam godina. Čast je biti na ovom brodu, volim raditi s mornaricom, mi smo kao braća i sestre. Pomažemo mornarici i na brodu kad god možemo – rekla je Marcela Diazdeleon, vojnikinja američke ratne mornarice.

– Marinci na brodu rade i na održavanju. Vidjeli ste vozila na brodu – sva pripadaju našoj ekspediciji. Mi redovito održavamo ta vozila, dosta je posla na brodu – istaknuo je Christopher Myette, vojnik američke ratne mornarice.

Dug 209 metara, USS Arlington može nositi četiri vojna aviona i 14 vojnih vozila. Plovi od 2013., a dio je druge udarne ekspedicijske skupine ratne mornarice SAD-a.

– USS Arlington i njegova posada prešli su više od 12.000 nautičkih milja. Posjetili smo tri kontinenta – Europu, Aziju i Afriku, prešli smo Arktički krug i sudjelovali u četiri vježbe NATO-a i partnera – rekao je Erik Kellum, kapetan broda USS Arlington.

Dolazak ovog broda u Kostrenu dokaz je višegodišnje uspješne suradnje američke ratne mornarice i hrvatskog brodogradilišta.

– To je također dokaz da su bilateralni odnosi između Amerike i hrvatske posebno između oružanih snaga vrlo dobri, mi gledamo sad kao glavnog strateškog partnera u području obrane i sigurnosti – naglasio je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

USS Arlington jedanaesti je brod Američke šeste flote u “Viktoru Lencu”

– Zadnjih nekoliko godina svake godine imamo po nekoliko projekata što na aluminijskim katamaranima, što na brodovima poput Hershaw woody wiliamsa, lijepa, odlična suradnja – rekla je Sandra Uzelac, članica Uprave Brodogradilišta “Viktor Lenac”.

– U proteklih desetak godina američka mornarica ostvarila je ovdje poslove u vrijednosti 900 milijuna kuna, što je značajno za našu gospodarsku suradnju – smatra riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Suradnja kvarnerskog brodogradilišta i američke ratne mornarice traje dugi niz godina. Počela je s manjim remontima, a prvi veći posao bio je preuređenje broda Mounth Whitney prije desetak godina, piše HRT.

Z.G.