Usporio booking, no otkaza rezervacija za ovu sezonu zasad nema

Mnogi turistički djelatnici posljednjih tjedana sa strepnjom gledaju razvoj događaja u Ukrajini i Rusiji, pitajući se s razlogom – hoće li se i koliko ratna događanja na istoku Europe odraziti na ovogodišnju turističku sezonu.

Sudeći prema informacijama do kojih je došao Večernji list, booking je nešto usporio, no otkaza rezervacija gotovo da i nema. Hrvatska dobro kotira, a do izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba booking je bio bolji nego rekordne 2019. Aktualna događanja mogla bi se eventualno, kažu, odraziti na predsezonu.

– Prema istraživanju ‘Reiseanalyse’, naša zemlja se lani prvi put popela na visoko četvrto mjesto inozemnih destinacija Nijemaca – ističe Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj koju ne zaobilazi trend usporavanja rezervacija za ljeto.

Rezervacije su usporile i u Austriji, iako je Hrvatska druga najtraženija destinacija među Austrijancima. Slično je, tvrde, i u Češkoj, Slovačkoj te Poljskoj, koja je sada okupirana velikim brojem ukrajinskih izbjeglica.

Osim ratnog stanja na istoku Europe, na sezonu bi moglo utjecati i divljanje cijena goriva, što će se vrlo vjerojatno odraziti i na cijene putnih aranžmana. O tome se, piše Večernji, priča među britanskim turistima, a poskupljenje goriva muči i susjedne nam Mađare.

– Situacija u Ukrajini usporila je rezervacije, a najviše kod online agencija od kojih neke bilježe pad od 40 posto. Potencijalno veća prijetnja putovanjima Mađara u inozemstvo bit će devalvacija mađarske forinte, koja je ovih dana dosegla svoj povijesni minimum. Interes za našom zemljom je velik, no tek treba vidjeti što će biti dalje – tvrde u HTZ-ovom uredu u Mađarskoj.

Kao stvari sada stoje, čini se da će nadolazeća sezona biti u znaku last minute aranžmana.

J.K.