USPOREDNE FOTOGRAFIJE Pogledaje kako Zrmanja izgleda ovih dana

Svibanjske kiše donijele su katastrofalne poplave u ovom dijelu Europe, što, nažalost, nije mimoišlo ni Hrvatsku. Područje južne Like posljednja dva tjedna bilo je među najkišovitijim u Europi. Tako je primjerice, samo u Gračacu od početka mjeseca palo preko 500 litara kiše po kvadratnom metru.

Rekordne oborine, tako su donijele i rekordne vodostaje rijeka, poput Zrmanje i Krupe, a dovoljno je vidjeti samo usporedne fotografije sadašnjeg stanja i onog u vrijeme prije poplave, kako bi razumjeli svu snagu prirode.

Impresivnu fotografije ove rijeke koja protječe u blizini granice Like i Dalmacije, snimio je poznati zadarski fotograf Aleksandar Gospić.

"Zrmanja prethodnih dana i Zrmanja inače", napisao je uz fotografije koje prikazuju kako Zrmanja izgleda s istog mjesta, u dvije različite situacije. Na gornjoj fotografiji je, naime, mulj kojeg je Zrmanja u more donijela sa svojeg gornjeg toka, od čega je najviše materijala stiglo iz njene pritoke, Krupe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKAV PRIZOR Najsjevernija dalmatinska rijeka grmi kroz svoj kanjon
Područje južne Like posljednjih desetak dana bilo je među najkišovitijim u Europi. Tako je u Gračacu od početka mjeseca palo preko 500 litara kiše po kvadratnom metru. Ekstremne oborine na tom području, ali i velike količine koje su pale i u sjevernoj Dalmaciji rezultirale su rekordnim vodostajima…