Uskoro kreće obnova splitskog Pazara

SPLIT – Najdraže okupljalište mnogih Splićana, ali i turista – središnja gradska tržnica – uskoro ide u obnovu, najavio je to splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekavši kako je riječ o novom pristupu upravljanja gradskim tržnicama koji, između ostalog, podrazumijeva uvođenje reda u poslovanju tržnica.

Ideja je, spomenuo je Puljak, da Pazar i dalje ostane mjesto života i mediteranskog štiha, ali da se uredi, postupno, po etapama.

– Prva etapa tog uređenja je da od 1.1. iduće godine neće više biti štandova uz Hrvojevu ulicu. Oslobodit ćemo istočni zid Dioklecijanove palače, a štandove premjestiti na drugi, južni dio Pazara. Nakon toga će se sljedeće godine, a za što su predviđena sredstva u proračunu, rekonstruirati Hrvojeva ulica te etapno rekonstruiranje ostalih dijelova Pazara – najavio je splitski gradonačelnik.

Red se uvodi i u procesu dodjele štandova za koje će se raspisivati natječaji u kojem će oni koji ponude najbolje uvjete dobiti pozicije za štandove.

– Sve što se radi u ovome gradu pa i ovom segmentu mora se raditi i radi se potpuno transparentno i putem javnih natječaja. Ono što sigurno možemo garantirati zakupcima da neće biti nikakvog namještanja i preferiranja ikoga, da će sve biti javno i transparentno. Rezultat tog procesa će biti da će oni koji to žele i koji dobiju na javnom natječaju nastaviti svoje poslovanje. Nikoga ne želimo ugroziti već svima pružiti iste šanse, a već smo pokazali da ovaj grad postaje grad istih šansi za sve građane – dodao je.

Plan razvoja postoji i za ostale splitske tržnice, a koji je prema Puljkovim riječima, dosta ambiciozan.

– Pomoći ćemo parkovima i nasadima da se on realizira jednim dijelom iz proračuna, iz sredstava od najma štandova, a pokušat ćemo projekt prijaviti i na EU fondove jer postoji naznake da bi neki mogli biti upravo za tu namjenu – zaključio je splitski gradonačelnik ovu temu.

K.B.