Uskoro ćemo saznati je li projekt otoka bez plastike polučio željene rezultate

SPLIT - Udruga Sunce prvi put u Hrvatskoj organizira dvodnevnu razmjenu znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru, odnosno Jadranu.

Riječ je o Interdisciplinarnu konferenciju o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj  Beyond Plastic Hrvatska,  koja će se održati u Splitu 15. i 16. rujna.

-Morski otpad goruća je tema ne samo europskih politika, već i europskih ekosustava. Zato već znamo da rješenje problema zagađenja mora otpadom ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca i organizatorica konferencije.

Morski otpad predstavlja jednu od svjetski najbrže rastućih prijetnji morskim ekosustavima s velikim okolišnim, kulturnim, zdravstvenim i gospodarskim utjecajima i posljedicama. Iz tog razloga, sesija Morski otpad prva je na konferenciji i trajat će cijeli prvi dan konferencije.

Foto: Udruga Sunce

Drugi dan konferencije podijeljen je u tri sesije: Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada te Poslovni sektor i gospodarenje otpadom.

Konferencija će okupiti 50 relevantnih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom koji će izlagati stručne radove i predstaviti primjere dobre prakse. Među njima su i stručnjaci s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split.

Konferencija će biti prilika i za predstavljanje rezultata For Plastic-Free Croatian Island projekta, u sklopu kojeg se organizira konferencija, a koji financira The Beyond Med Association.

Projekt je započeo je 1. listopada 2020. i traje do 31. rujna 2022. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava World Wide Fund for Nature.

Opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

J.K.