USAMLJENA I TUŽNA DAMA Hoće li Titova slonica Lanka s Brijuna, put utočišta u Francusku?

U javnom prostoru, a osobito na društvenim mrežama, danima se vode polemike oko toga treba li jedina slonica u Hrvatskoj, koja više od pola stoljeća živi na Brijunima, biti prebačena u utočište za slonove u Francuskoj. Sve je više posjetitelja Nacionalnog parka Brijuni koji tvrde da slonica djeluje usamljeno i tužno.

Slonica Lanka je skupa s mužjakom Sonnyem stigla na Brijune prije 50-ak godina, kao poklon Indire Gandhi Josipu Brozu Titu. Nažalost, prije 10 godina ostala je sama nakon što je Sonny uginuo. Od tada, s vremena na vrijeme, netko se u javnom prostoru sjeti posljednje hrvatske slonice koja na Brijunima živi sama, bez krda u skučenom prostoru.

Udruga Prijatelji životinja u nekoliko je navrata pisala molbu upravi Nacionalnog parka da prihvate inicijativu za preseljenjem Lanke u francusko utočište za slonove, uz objašnjenje kako će joj tamo biti bolje jer će biti “među svojima”. I nisu u krivu jer slonovi su izrazito društvene životinje koje žive u krdu gdje stvaraju čvrste obiteljske veze. Udruga tvrdi da su imali čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals, koji bi financijski i logistički pomogli oko transporta.

No uprava parka, kažu Prijatelji životinja, nije pokazala interes za Lankinim preseljenjem.

Foto: Facebook NP Brijuni
Foto: Facebook NP Brijuni

Reagirali su ubrzo iz uprave Parka. U razgovoru za HRT poručili su da stvari nisu jednostavne kakvima se čine. Upozoravaju da je Lanka starija slonica, koja ima određene navike te da bi u slučaju da joj dovedu družicu, partnera ili bebu, a ona ih ne prihvati, moglo doći do “krvavog sukoba” među životinjama. Tek onda bi, upozoravaju, “ispali neodgovorni i bili oni koji maltretiraju životinje”.

Poručuju da svakodnevno brinu za Lanku, koja ima dobar apetit što je, kažu, znak dobrog zdravlja. A je li slonica i sretna? Sud o tome trebali bi dati stručnjaci koji proučavaju ove veličanstvene i visoko inteligentne životinje.

K.B.