Uručeni ugovori za otoke u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrijedni 4,9 milijuna kuna

Predstavnicima srednjodalmatinskih otoka jučer su uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka, a sredstva su dobili Jelsa, Sućuraj, Sutivan, Pučišća, Postira, Šolta, Nerežišća i Bol te gradove Supetar, Trogir, Komiža, Hvar, Stari Grad i Vis.

Ukupno je dodijeljeno 15 ugovora u vrijednosti od 4,9 milijuna kuna, a osim općinama i gradovima, ugovor je dodijeljen i Splitsko-dalmatinskoj županiji i to za dovršetak gradnje Klesarske škole Pučišća. Predstavnici otočkih lokalnih zajednica istaknuli su kako im ovakva sredstva puno znače jer se radi o manjim projektima s kojima ne mogu aplicirati na fondove Europske unije, a sami gradovi često nemaju dovoljno sredstava.

Među odabranim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći mogući iznos od 450 tisuća kuna osiguran je za dovršetak dogradnje Klesarske škole Pučišća na otoku Braču, rekonstrukciju i energetsku obnovu objekta u poslovnoj zoni Vis (Starine), uređenje igrališta uz dječji vrtić u Bolu na Braču te drugu fazu izgradnje i opremanja parka Borići u Nerežišćima. Ostali će projekti biti financirani s iznosima od 105 do 420 tisuća kuna.

Program razvoja otoka provodi se jednom godišnje, lokalnog je karaktera i ima za cilj otočnoj zajednici omogućiti realizaciju prioritetnih malih kapitalnih infrastrukturnih projekata kako bi se umanjile regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Hrvatske. Osnovni cilj Programa je stvaranje povoljnih preduvjeta za održiv otočni gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz financijsku podršku i poticanje razvoja otočnih specifičnosti. U državnom proračunu za 2022. godinu za ovaj program osigurano je 17,6 milijuna kuna.

Obuhvat Programa odnosi se na sve naseljene otoke u Hrvatskoj, a namijenjen je izgradnji, rekonstrukciji, obnovi, uređenju, modernizaciji komunalne, prometne, društvene, javne, poduzetničke ili turističke infrastrukture. Podrška je usmjerena i na infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti i/ili su namijenjeni korištenju obnovljivih izvora energije.

Iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU rečeno je kako će se i u novom financijskom razdoblju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. nastaviti ulagati u otoke, i to kroz poticanje integriranog i uključivog lokalnog društvenog i gospodarskog razvoja, lokalnog razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u područjima koja nisu urbana. Za tu namjenu predviđeno je 150 milijuna eura.

K.B.