UREĐUJE SE LUČICA ZENTA U SPLITU: Lučka uprava započela dugo očekivanu sanaciju

SPLIT – Nakon godina čekanja, zanemarivanja i propadanja, Županijska lučka uprava započela je sa sanacijom sportslke  lučice Zenta u Splitu koja će dobiti šest novih gatova i rivu, prenosi HRT.

Posljednih godina nebrojeno puta sportska lučica Zenta bila je predmet policijske istrage, sudskih sporova ali i poziva za pomoć sportaša mladih jedriličara koji su ukazivali na niz nelogičnosti. Još 2014. godine istekla je koncesija na sportsku lučicu i zbog brojnih nepravilnosti nije im produžena. Pojedinci ipak nisu prihvaćali takvu činjencu, stoga su i dalje na svoju ruku gospodarili Zentom bez ulaganju u infrastruku koja je propadala. U priču se uključila država.

– Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, odlukom Vlade RH, krajem 2019. godine, privremeno je uzela na upravljanje luku u Zenti i kada smo napravili projekt postojećeg stanja sanacije, ustvrdili smo kako je gotovo 98 posto gatova u stanju pred rušenje i na temelju naloga lučke kapetanije, lučka uprava je napravila predmet sanacije i krenula u žurnu sanaciju. Ugovorili smo radove koji su vrijedni 25 milijuna kuna – naglašava Domagoj Maroević,ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Puno toga u lučici treba urediti. Sanacija bi trebala biti zavšena do lipnja 2022. i ova lučica koja je godina bila zanamarena, konačno će dobiti novu, ljepšu i moderniju vizuru. – Mi saniramo luku u istim gabaritima u kojim smo je zatekli, znači mijenjamo 6 priveznih gatova i uređujemo 430 metara obalnog pojasa i 700 metara priveznih gatova koji su u lošem stanju – rekao je Maroević.

– Ispostavilo se da je 98 posto gatova u „crvenoj razini” , a onda su se pomalo počela događati i fizička propadanja – govori Robert Andrijić, Lučka uprava SDŽ, voditelj lučice Zenta. – Gdje su se novci ulagali, da bi se dobilo, treba i uložiti – naglašava, Damir Karuza Kalambera, član sportske lučice Zenta.

Ova golema investicija neće opteretiti vlasnike brodica. Sve cijene ostaju iste. – Intencija je lučke uprave da se štiti komunalni vez za domicilno stanovništvo te da svi koji brod koriste za sport i razonodu imaju jednu pristojnu cijenu veza i siguran vez – naglašava Maroević.

M.B.