MEGAPROJEKT Uređenje velike splitske plaže kreće nakon sezone

SPLIT - Gradonačelnik Splita Ivica Puljak sa suradnicima izvijestio je jutros javnost o statusu i aktivnostima projekta uređenja žnjanskog platoa.

– Žnjan je jedan od najvažnijih projekata u Gradu Splitu. Ova plaža već 25 godina stoji praktički u ovakvom stanju i došlo je vrijeme da se uredi i postane najljepša plaža u ovom dijelu Europe - poručio je Ivica Puljak i potvrdio kako će radovi početi nakon turističke sezone.

– Budući da smo ocijenili kako ne bi bilo dobro započeti s radovima početkom ljeta i da nam je osnovna preokupacija od početka da izgubimo što manje ljeta i turističkih sezona, zbog građana koji se ovdje kupaju, bave turizmom i iznajmljivanjem, procjena je da je s radovima najbolje početi nakon ljeta - kazao je splitski gradonačelnik, izloživši status svih projektnih aktivnosti koje se, kako je istaknuo, odvijaju prema planu.

Kazao je kako je osnovni model financiranja kredit Europske investicijske banke, koji je u procesu odobrenja, a kojim bi se pored Žnjana financirali i ostali gradski projekti, od kojih su najvažniji izgradnja vrtića, dogradnja škola, unaprjeđenje javne infrastrukture, ali i digitalni i energetski projekti. Pomoću takvog kredita su se razvili mnogi europski gradovi, kazao je gradonačelnik, a Split bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji svoje razvojne projekte financira iz takvog izvora.

- On se odvija po ubrzanoj proceduri koja je kompleksna. Kolege iz EU fondova su pronašle način da se za jedan dio projekta pronađu i bespovratna sredstva  Europske unije, a to znači da će projekt u konačnici za sve nas biti jeftiniji, što je isto tako dobra vijest - istaknuo je gradonačelnik Puljak.

Tako bi se projekt Žnjan, čija je procijenjena vrijednost 35 milijuna eura, financirao s oko 40% bespovratnih EU sredstava, koja bi se osigurala iz ITU mehanizama za financiranje javne turističke infrastrukture te oko 60% iz kredita Europske investicijske banke.

Gradonačelnik je također izvijestio kako dokumentacija za nabavu ide po planu te da bi u travnju mogao biti raspisan natječaj za izvođača radova. Kazao je i da za sada nema kašnjenja s dozvolama, izdavanje ide svojom dinamikom te nema razloga da ne budu izdane na vrijeme, kako bi nakon ljeta mogli započeti s radovima.

- Obzirom da bi tender raspisali u travnju, a već imamo naznaka da će se pokušati opstruirati projekt ili ga odugovlačiti sa žalbama, ali čak i da sve bude kako treba, radovi bi mogli početi najranije u srpnju. Budući da mislimo da nije dobro početi s radovima u sezoni, krećemo odmah nakon ljeta - pojasnio je gradonačelnik odluku o terminu radova.

- Što se tiče ugostiteljskih modula, kada je dobivena koncesija na plažu Žnjan promijenio se pravni okvir i oni više zakonski nisu mogli biti ondje. Mi ćemo sada, obzirom na plan, tražiti od resornog ministarstva mišljenje je li moguće da tvrtka Žnjan raspiše natječaj i da se na licitaciji dobiju najbolje ponude za ugostiteljske objekte koji bi onda mogli funkcionirati ovog ljeta - kazao je Puljak, podvukavši da takva mogućnost ovisi o odluci ministarstva.

Splitski gradonačelnik je na kraju poručio kako su gradska uprava i njene stručne službe maksimalno posvećene projektu koji je jedan od najvažnijih za grad i građane.

- Optimistični smo i smatramo kako zaista trebamo svi zajedno zapeti da ovaj vrijedan projekt konačno realiziramo, jer ćemo u konačnici svi biti ponosni na njega. Čekali smo 25 godina, a sada nas mjeseci dijele do početka radova na konačnom uređenju ovog vrijednog gradskog resursa.

D.G.