Uprizorenje povijesne bitke u Makarskoj, kad su poraženi Mlečani

MAKARSKA - U sklopu proslave Dana Hrvatske ratne mornarice održano je uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 887. godine. Riječ je o bitci nazvanoj Mucules kada su neretvanski gusari nanijeli poraz Mlečanima koji su potom danak morali plaćati u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru.

- Na ovaj dan su Hrvati iz Neretve pobijedili Mlečane. Epilog bitke je bio taj da su Mlečani morali plaćati danak za miran prolazak istočnim dijelom Jadrana - javila je za HRT Karmen Šore iz Makarske.

Foto: Makarska danas

I turisti i domaći zabavljali su se promatrajući “sukobe” Mlečana i gusara koji su izgledali dobro uigrani, a spektakl je priredilo čak 160 sudionika, javlja Makarska danas.

U goste su stigli, kako bi pomogli u uprizorenju povijesne bitke, Omiški gusari, Dubrovački trombonjeri, Lađari iz Omiša, Krvavička mornarica, Krvavičko makarski gusari, Karlovački bubnjari i Gusari gospari iz Župe dubrovačke. Svoj je obol dala i neizostavna Gradska glazba.

Podsjetimo, prva izvedba bitke održana je prije deset godina, no pandemija je pomrsila planove pa se protekle dvije godine događanje nije odvilo.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Znate li zašto Hrvatska ratna mornarica slavi svoj dan 18. rujna? | | Morski HR
Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na ovaj datum daleke 887. godine, kad je pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju ovog datuma 1993.