Uprava Sueskog kanala povećala naknadu za prolaz tankera

Egipatska uprava Sueskog kanala (SCA) priopćila je u utorak da će povećati tranzitne naknade tankerima za sirovu naftu i naftne derivate počevši od travnja.

Dodatne naknade za transport sirove nafte i tankere za naftne derivate trebale bi se povećati s trenutačno 15% na 25% uobičajenih tranzitnih naknada, dok će se dodatne naknade za prazne (balastne) tankere povećati na 15%, s trenutačnih 5%, javlja gCaptain.

Promjene će stupiti na snagu 1. travnja i primjenjivat će se na brodovima koji prolaze u oba smjera.

SCA navodi da su promjene posljedica "značajnog rasta globalne trgovine, poboljšanja brodske ekonomije, razvoja plovnog puta Sueskog kanala i poboljšanja tranzitne usluge".

Kažu i da su dodatne naknade privremene i mogu se mijenjati ili ukidati u skladu s promjenama na pomorskom tržištu.

SCA je u posljednje dvije godine stalno povećavao naknade za prolaz Sueskim kanalom i dodatne naknade za gotovo sve vrste plovila zbog utjecaja povezanih s pandemijom na globalnu trgovinu. Najnovije promjene dolaze u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu utjecala na globalna energetska tržišta i ponovno iscrtala trgovinske putove.

U međuvremenu, Egipat također radi na poboljšanju plovidbe kroz Sueski kanal širenjem i produbljivanjem njegovih dijelova kako bi se omogućio dvosmjerni promet nakon nasukavanja Ever Givena u ožujku 2021., koji je blokirao kritični plovni put šest dana.

Trenutačne dodatne naknade za tankere za sirovu naftu i naftne derivate (od 15 % za natovarene i 5 % za balast) na snazi su od 1. svibnja 2022.

D.G.