Upozorenje znanstvenika: Na pojedinim dijelovima Zemlje bit će nemoguće živjeti

Ako se nastavi trenutna razina zagrijavanja, na Zemlji će se pojaviti područja na kojima neće biti moguće živjeti - tako znanstvenici predviđaju da će na primjer u Chicagu do kraja stoljeća čak 16 puta biti povećavan intenzitet toplinskih valova.

Ekstremno opasan “toplinski stres” postat će redovna pojava u podsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i velikom dijelu Indije, upozoravaju znanstvenici u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Povećat će se broj bolesti povezanih s vrućinom

Kako ističu, do kraja 21. stoljeća ta će područja većinu godine imati veoma visoke temperature koje se smatraju opasnim. Bez prilagođavanja, to će uvelike povećati broj bolesti povezanih s vrućinom i smanjiti sposobnost rada na otvorenom prostoru.

Regije koje gotovo nikada nisu iskusile ekstremnu vrućinu, imat će, između jednog i 15 dana godišnje u kojima će temperature biti ekstremno opasne.

Otpornost ljudskog organizma na vrućinu ovisi uvelike i o vlazi. Tako pri stopostotnoj vlažnosti opasna postaje i temperatura koja prelazi 31°C. Opasnim se smatra temperatura iznad 40°C, a izuzetno opasnom ona iznad 51°C.

Do 2050, opasni indeks topline mogao bi biti premašen tijekom polovice godine u tropskim regijama. Do 2100. većina dana u godini pripadat će u tu kategoriju, a čak 25 posto godine moglo bi ulaziti u izuzetno opasnu kategoriju.

Znanstvenici upozoravaju da će ekstremne vrućine utjecati na zdravlje starijih, siromašnih i osoba koje rade na otvorenom, a kakve će posljedice ostaviti na poljoprivredu, stočarstvo i ekonomiju – teško je i zamisliti, piše N1.

I.G.