Uporno zagađuju more iako su za to već kažnjeni sa 60 milijuna dolara

Američka kompanija za kružna putovanja Carnival Corporation & plc i njezina podružnica Princess Cruises, ponovno su kažnjeni – ovaj put s milijun dolara – zbog ponovnog kršenja uvjetne kazne koja im je dosuđena zbog onečišćenja mora i lažiranja službenih podataka.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da kompanija Princess Cruises nije uspjela uspostaviti i održati neovisni interni istražni ured, iako im je to naloženo sudskom presudom iz 2019. godine, kada su priznali krivnju za lažiranje službenih podataka o kontroli otpadnih voda s kruzera.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Slučaj se vuče još od 2013. godine kada je inženjer na brodu Caribbean Princess otkrio vlastima da navedeni brod nezakonito ispušta u more kontaminirani otpad i naftu. Policiji je tada rekao da inženjeri koriste posebnu napravu koju zovu “čarobna cijev” kako bi zaobišli brodski sustav za pročišćavanje vode i bacili naftni otpad ravno u ocean. Za pokušaj prikrivanja ovog djela kompanija je tada kažnjena s 40 milijuna dolara, što je najveća ikad izrečena kazna nekom brodaru u SAD-u zbog zagađivanja okoliša.

Kompaniji je uz to dosuđena i uvjetna kazna tijekom koje su morali uspostaviti funkcionalni sustav zbrinjavanja otpadnih voda. No opet su zaplovili u mutnom pa su 2019. godine ponovno kažnjeni s 20 milijuna dolara te im je naloženo uspostavljanje internog istražnog ureda koji će nadgledati sustav ispuštanja otpadnih voda s njihovih brodova.

Ovaj tjedan kažnjeni su po treći put, nakon što su priznali sudu da unutarnjim istražiteljima nije bilo dopušteno određivati opseg i dinamiku istraga te da su istrage po nalogu uprave namjerno stopirane. Sud im je ovaj put dosudio milijun dolara kazne, a morat će uspostaviti i neovisni istražni ured za kontrolu brodskih sustava.

– Baš kao individualni optuženici, korporativni optuženici također se moraju pridržavati sudskih naloga. Oni nisu iznad zakona. Namjerno su ignorirali sud i presudu prema kojoj su bili dužni poštivati pravila zaštite našeg okoliša. Kao što pokazuje ovaj postupak za kršenje uvjetne kazne, vlada neće tolerirati očito kršenje sudskih naloga od strane optuženika – poručio je odvjetnik Juan Antonio Gonzalez za južni okrug Floride.

Prema novom sporazumu o priznanju krivnje, novi interni istražni ured odgovarat će izravno upravnom odboru Carnivala, koji se neće smjeti uplitati u interne istrage te će istražiteljima morati osigurati sve potrebne resurse.

U slučaju da kompanija ne bude poštivala rokove koji su joj nametnuti unutar sporazuma o krivnji, kažnjavat će se dnevno sa 100 tisuća dolara. Ukoliko ni to ne upali, dnevna kazna će se nakon 10 dana povećati na 500 tisuća dolara.

J.K.