Unija za Mediteran najavila održivo gospodarenje na Sredozemlju

Ministri 42 zemlje Unije za Mediteran, među kojima i Hrvatske, dogovorili su u utorak intenzivniju suradnju u gospodarenju na Sredozemlju kojom bi zaštitili more i priobalje od rastućeg zagađenja, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Barceloni.

Zemlje su usvojile novu deklaraciju o “plavom gospodarstvu”, šest godina nakon što su usvojili prvi takav dokument posvećen usklađivanju politika u sektorima poput prometa, turizma i ribarstva. Najavili su promicanje tehnologija koje ne zagađuju okoliš, okretanje ekološki održivom turizmu, aktivnije uklanjanje smeća iz mora te pažljivo nadgledanje gospodarskih aktivnosti, prenosi iPress.

– Ministri Unije za Mediteran dogovorili su danas prijelaz prema istinski održivom plavom gospodarstvu. To je dio naše strategije za oporavak od krize nastale Covidom-19, a također i kako bi smo se suočili s ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena i narušavanja okoliša – izjavio je europski povjerenik za okoliš i more Virginijus Sinkevičijus tijekom sastanka održanog videovezom.

– Ovo je ključan korak prema održivom upravljanju Mediteranom, našim zajedničkim morem, te doprinos ambicijama iz Europskog zelenog plana – dodao je.

Unija za Mediteran je organizacija nastala 2008. godine, koja okuplja svih 27 država Europske unije te 15 zemalja južnog i istočnog Sredozemlja. Ona potiče dijalog, suradnju i integraciju među njima.

Područje Mediterana je vodeća svjetska turistička destinacija. Turizam predstavlja glavni gospodarski sektor prema prihodima i otvaranju radnih mjesta u mediteranskom bazenu, a također je važan mladim poduzetnicima te malim i srednjim kompanijama.

– No turizam je teško pogođen posljedičnom krizom Covida-19. Ta regija je također jako izložena klimatskim promjenama, a zagrijavanje je 20 posto brže od svjetskog prosjeka, što ima vidljive posljedice na morski okoliš. To će se nastaviti sve dok se ne poduzmu mjere za smanjenje emisije štetnih plinova i jačanja otpornosti morskih i obalnih staništa – priopćila je Unija za Mediteran.

Deklaracija ministara nema zakonsku obvezu, no njome se ističe politička volja za očuvanjem Sredozemnog mora i njegovih obala. Generalni tajnik Unije za Mediteran, Nasser Kamel, istaknuo je kako bi deklaracija trebala doprinijeti da aktivnosti na moru budu održive. Deklaracija je usvojena nakon konzultacija u kojima je sudjelovalo više od 100 predstavnika raznih međunarodnih organizacija iz različitih područja, priopćila je Unija za Mediteran.

I.B.