UNESCO i službeno nominiralo Viški arhipelag na popis svjetskih geoparkova

VIS – Vijeće UNESCO-a je službeno nominiralo 11 novih Geoparkova za ulazak pod okrilje Svjetske mreže geoparkova, među kojima se nalazi Viški arhipelag!

Turistička zajednica Komiže objavila je na svojim Facebook stranicama: “Službeno je!
Geopark Viški arhipelag od danas je član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova!
Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom projektu. Sigurni smo da je ovo samo početak velike i lijepe priče za otok Vis i njegov arhipelag.”

Područje Viškog arhipelaga je značajna zona Jadranskog mora unutar koje je u geološkoj prošlosti, prije 220 milijuna godina, došlo do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama.

Jabuka / Photo: Jurica Gašpar

Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, stalno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti.

Palagruža / Photo: Jurica Gašpar

Viški arhipelag obuhvaća i sedam područja zaštićenih Zakonom o zaštiti prirode

Otočići Brusnik i Jabuka zaštićeni su u kategoriji spomenika prirode (geološkog), Modra špilja, Medvidina špilja i špilja na otoku Ravniku u kategoriji spomenika prirode (geomorfološkog), dok su uvala Stiniva i otok Ravnik zaštićeni u kategoriji značajnog krajobraza.

Svetac, Hvar, Paklinski otoci / Photo: Boris Kačan

Inače, mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja.

Stončica, Vis / Photo: Boris Kačan

Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Park prirode Papuk za sada je jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj.

Odluku UNESCO-a možete pročitati OVDJE.

D.G.