Počela berba grožđa u Istri - unatoč suši grožđe je dobre kvalitete

Počela je berba grožđa u Istri. Na redu su ranije sorte poput chardonnayja, crnog pinoa i malvazije. Unatoč dugotrajnoj suši, grožđe je zdravo, a prinosi, iako malo manji, dobre kvalitete jer su nedavne kiše napunile bobice i ublažile gubitke.

Zlatni grozdovi malvazije puni su sokova i sladora. Spremni su za berbu. U dobro održavanim vinogradima s loze se brzo ubiru. U vinogradima obitelji Coronica brat će se malvazija na 14 i pol hektara. Bit će je malo manje jer su mladi vinogradi slabije rodili.

- Mislim da je suša svoje pokazala i ostavila tragove nekih 10%, računamo da će biti manje grožda i manje mošta jer manje baca - kaže Moreno Coronica, vinar iz Umaga.

S loza na momjanskim brežuljcima obitelj Markežić ubrat će uobičajenih 8 do 9 tona grožđa po hektaru.

Prvi su grozdovi za proizvodnju pjenušca ubrani prije desatak dana. Sad se bere malvazija za mirna vina.

- Nije težak posao. Nije stvarno težak, laganini, relaksacija. U bobicama šećera ima dovoljno, kiseline su niske - za malvaziju idealno.

- Sve štima u grožđu i svježina i šećeri. Tako da ćemo dobiti jedno vino oko 13% alkohola sa svježinom oko 5,5 i 6% kiseline - kaže Marino Markežić, vinar iz Momjana.

Dok traje berba - u podrumima vrije prvi mošt. Ovaj muškat obećava.

- Izuzetno je lijepe kakvoće, mirisi su fenomenalni već sada i nadam se da će ostati te primarne arome kasnije u vinu - kaže Moreno Degrassi, vinar iz Savudrije.

Unatoč strepnjama, berba grožđa u Istri dobro je počela. Još samo da vinogradare idući mjesec posluži vrijeme kako bi i berbu crnih sorti priveli kraju, piše HRT

I.G.