Umro Mustafa Nadarević

SARAJEVO – Nakon duge i teške bolesti u 78. godini preminuo je glumac Mustafa Nadarević. Vijest o smrti Mustafe Nadarevića potvrđena je sarajevskom Oslobođenju.

Nadareviću je bio dijagnosticiran karcinom. Nedavno je bio otpušten iz bolnice. Vrijeme je provodio kod kuće u Zagrebu, iz koje nije izlazio zbog epidemiološke situacije.

Kako je objavio sarajevski portal Avaz, Mustafa Nadarević svoj je 77. rođendan 2. svibnja dočekao u bolnici, gdje je završio na pretragama. U rujnu se na telefonski poziv istog portala javio raspoložen te zamolio za razumijevanje. ‘U bolnici sam, ne bih sada ni o čemu govorio’, rekao je.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.Gimnaziju je završio u Rijeci.

Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u  Zagrebu. Prve je velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima – Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima.

Na studij odlazi u Zagreb te je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine, član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda). Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

https://www.facebook.com/EmirHadzihafizbegovic/photos/p.2119120474888428/2119120474888428/?type=1&theater

Inženjer Duje

Iako ga je posljednjih godina obilježila uloga Izeta Fazlinovića  u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine, u Dalmaciji je postao jedan od kultnih likova sasvim drugačije uloge.

– Ja znam da sam i dandanas u Dalmaciji za neke Duje iz ‘Velog mista’, jer ljudi tako razmišljaju – televizija je nešto što ‘mrvi’. Ovu ulogu sam prihvatio i zato što bi toj nekoj široj publici pokušao dati do znanja da ja znam igrati i komediju – ispričao je svojedobno za Jutarnji list.

https://www.facebook.com/179732212678175/photos/a.181724812478915/692648928053165/?type=3&theater

Iz mnoštva nagrada koje je za života primio, tri su Zlatne arene u Puli, nagrada hrvatskog glumišta i nagrada za životno djelo.

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

D.G.