Umro je Massimo Savić

U petak poslijepodne preminuo je hrvatski glazbenik i pjevač Massimo Savić. Tužnu vijest potvrdili su za HRT iz diskografske kuće Aquarius Records.

Savić je preminuo u Vinogradskoj bolnici gdje se liječio od karcinoma pluća.

Vijest o smrti pjevača potvrdila je i obitelj na Facebooku.

- Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure, oprostile su se od Massima njegove kći i supruga.

Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s...

Posted by Massimo on Friday, December 23, 2022

Massimo je rođen 1962. godine u Puli. Djetinjstvo je uglavnom provodio u Istri, iako su ga životne okolnosti odvele prvo do Italije, pa zatim do Australije. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu gdje započinje njegova glazbena karijera.

Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi album – Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči.

Nakon razlaza grupe započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem – Benzina 1995. godine. Upravo u vrijeme zenita hrvatske "dance" glazbe otpjevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije iznevjerio fanove, već je u isto vrijeme dobio i nove.

Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe.

Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu dobivao je:

  • 2004. za izvedbu Znam zašto te osjećam
  • 2005. za izvedbu skladbe Bacila je sve niz rijeku
  • 2006. za izvedbu skladbe Ne plači (live)
  • 2007. za izvedbu skladbe Da mogu
  • 2012. za izvedbu skladbe Iz jednog pogleda
  • 2013. za izvedbu skladbe Canzone Per Te
  • 2014. za izvedbu skladbe Suze nam stale na put
  • 2015. za izvedbu skladbe Ispod nekog drugog neba
  • 2016. za izvedbu skladbe 1 dan ljubavi

D.G.