Umjetnici izložbom odgovorili umjetnoj inteligenciji

DUBROVNIK - Umjetna inteligencija ujedinila je dubrovačke umjetnike - izložbom poručuju da fascinantan alat ne može zamijeniti ljudsku kreativnost.

Umjetnički odgovor na umjetnu inteligenciju, izložba u prizemlju Narodne knjižnice Grad, okupila je 14 dubrovačkih slikara. Različiti motivi i slikarske tehnike, ali izloženi radovi progovaraju o temi koja ovih dana zaokuplja cijeli svijet.

- Gdje nastaju roboti, ti androidi koji imaju nekakvu svijest, to je ono što nas plaši, to je ono što sam stavila na platno - kaže Maja Kovačević, jedna od slikarica.

- Mene se dojmilo kako će naš mozak, koji tolikim malim dijelom radi, primiti sve nove informacije pa sam mislio da će se deformirati pomalo - dodaje Mišo Baričević.

Zanimljivo likovno promišljanje o tome kakav će utjecaj korištenje umjetne inteligencije imati na cijelo društvo - a ne samo na umjetnike. Društveni fenomen koji pred čovjeka stavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja, piše HRT.

- Što se više postavljaju pitanja, više se vraćamo na sebe i postavljamo pitanja sebi što smo mi onda, zašto smo živi, gdje smo, što smo? - pita se Tomislav Kralj.

- Osvrnuo sam se na knjige i filmove koji su '80-tih najavili ovo novo koje nas sad sustiže, u strahu i prestiže. Bojimo se kako ćemo inkorporirati u taj razvoj tehnologije - zaključuje Robert Kralj.

Donosi li umjetna inteligencija dobrobit ili će nas odvesti na tamnu stranu - tema je neizvjesna i asptraktna. Upravo zato umjetnicima vrlo inspirativna.

B.K.