Umjetna inteligencija smanjuje rizik stradavanja ptica zbog vjetroelektrana

Čini se da vjetroelektrane i ptice uče koegzistirati. Naime, s umjetnom inteligencijom za praćenje ptica i turbinama koje se zaustavljaju prije no što dođe do sudara, vjetroelektrane će biti sigurnije nego ikad.

U vodama jezera Ijssel u Nizozemskoj smješteno je niz turbina koje energijom napajaju 500.000 domova, a posebnost je njihov dizajn koji štiti lokalni ekosustav. Radi se o prvoj svjetskoj vjetroelektrani s pozitivnim utjecajem na prirodu jer uključuje niz inovativnih mjera za smanjenje rizika od sudara sa živim svijetom.

To uključuje radarske sustave za praćenje kretanja ptica kroz niz turbina, pa čak i nekoliko umjetno stvorenih otoka koji pružaju stanište za razmnožavanje morskih ptica kao što je obična čigra.

Nekoliko tvrtki već pokušava automatizirati praćenje kretanja ptica u vjetroelektranama koristeći sustave kamera koje pokreće umjetna inteligencija kako bi se smanjila potreba za ljudskim utjecajem, prenosi Reasons to be Cheerful.

Novi sustav koji je u razvoju mogao bi automatski zaustaviti okretanje turbina kada u blizini otkrije ptice. Ovaj napredak u autonomnom praćenju i ograničavanju vjetroelektrana, predstavlja značajan iskorak u smanjenju rizika od sudara.

B.K.